Αλεξανδρούπολη – Christopher Cavoli: “Φιλοξενία, φιλότιμο & λιμάνι “κλειδί” για τις χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ”

7 Νοεμβρίου 201918:07

“Αυτό που κάνουμε τώρα είναι να προχωρήσουμε αργά και σταθερά, για να δούμε τις εγκαταστάσεις του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης καθώς τις δυνατότητές του. Προς το παρόν σκοπεύουμε να χρησιμοποιήσουμε το λιμάνι, ως έχει, με σκοπό να ερχόμαστε προσωρινά και να σχεδιάζουμε στρατιωτικές ασκήσεις με τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις και άλλους. Πιστεύουμε πως το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης θα αποτελέσει κόμβο και για άλλες χώρες μέλη του ΝΑΤΟ, με τις οποίες από κοινού σχεδιάζουμε και άλλες ασκήσεις όπως η Saber Guardian  που παραδοσιακά διεξάγεται στα ανατολικά Βαλκάνια. Επιπλέον όλη αυτή η δραστηριότητα θα επιφέρει σημαντικό όφελος στην Αλεξανδρούπολη”. Δήλωσε μεταξύ άλλων από την Αλεξανδρούπολη ο Διοικητής των Αμερικανικών Δυνάμεων στην Ευρώπη αντιστράτηγος Christopher Cavoliη παρουσία του οποίου στην περιοχή ήρθε λίγες μέρες μετά την ανέλκυση του ναυαγίου της Βυθοκόρου “Όλγα”, καθώς και τον ελλιμενισμό του πολεμικού πλοίου του Αμερικανικού Ναυτικού USNS Carson City.

Σε ερώτηση του www.evrospress.gr, αναφορικά με το εάν έχει αποφασιστεί ο αριθμός των στρατιωτικών δυνάμεων των ΗΠΑ, που θα “σταθμεύσουν” στην περιοχή, ο κύριος Cavoli, δήλωσε χαρακτηριστικά:  “Όχι στον σχεδιασμό μας δεν θα υπάρχει κάποιος σταθερός αριθμός δυνάμεων, σε κάποιες περιόδους θα είναι μεγάλος και σε άλλες μικρός και αυτό θα εξαρτηθεί από τις ευκαιρίες που θα δημιουργηθούν με το πέρασμα του χρόνου, όμως το κλειδί είναι να ανοιχτεί ο δρόμος, ώστε να μπορούμε να ερχόμαστε στην περιοχή και να συνεργαστούμε με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις πάνω σε εκπαιδευτικές δράσεις που σχεδιάζουμε από κοινού”.

Ο Διοικητής των Αμερικανικών Δυνάμεων στην Ευρώπη αντιστράτηγος Christopher Cavoli, συναντήθηκε νωρίτερα με τον Διοικητή του Δ’ΣΣ Αντιστράτηγο Χαράλαμπο Λαλούση και με τον Διοικητή της 12ης Μηχανοκίνητης Μεραρχίας Πεζικού Έβρου Άγγελο Χουδελούδη.

Οι τρεις άνδρες μετά τη συνάντησή τους στη Μεραρχία Αλεξανδρούπολης, έφτασαν στο λιμάνι της πρωτεύουσας του Έβρου και αφού επιθεώρησαν το σημείο της ανέλκυσης του ναυαγίου, επισκέφθηκαν το USS Carson City.