Σ.Σοϊλού:«Δεν θα πάρουμε πίσω τον Αμερικανό τζιχαντιστή» – Για 3η μέρα στη Νεκρή Ζώνη ο Μοχάμεντ Ντάρβις;

13 Νοεμβρίου 201915:54

Για 3η μέρα παραμένει εγκλωβισμένος  στη νεκρή ζώνη μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας ο Αμερικανός τζιχαντιστής Μοχάμεντ Ντάρβις Β. σύμφωνα με  τα όσα αναφέρει ο τουρκικός Τύπος, σε αντίθεση, με τα όσα υποστηρίζουν οι Ελληνικές Αρχές, ότι δηλαδή από τη Δευτέρα κιόλας, μετά την αποτροπή της εισόδου του στη χώρα μας, επέστρεψε στη Τουρκία.

Μετά τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι «δεν τον ενδιαφέρει εάν έχει παραμένει στη νεκρή ζώνη», σειρά παίρνει ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού, ο οποίος σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Sozcu» υποστηρίζει πως πως η Τουρκία δεν προτίθεται να πάρει πίσω τον Αμερικανό τζιχαντιστή.

¨Το διεθνές δίκαιο παρέχει στα άτομα που δεν θέλουν να επιστρέψουν στη χώρα καταγωγής τους (εν προκειμένω τις ΗΠΑ) το δικαίωμα να επιλέξουν μια τρίτη χώρα. Αυτός ο τρομοκράτης δήλωσε ότι θέλει να πάει ή Ολλανδία ή Ελλάδα και επέλεξε τελικά την Ελλάδα. Εκ δώσαμε το ταξιδιωτικό έγγραφο και τον απελάσαμε. Η Ελλάδα έχει το δικαίωμα να μην τον δεχτεί και αυτό έκανε. Αλλά κι εμείς έχουμε το δικαίωμα να μην τον πάρουμε πίσω¨, είπε χαρακτηριστικά ο Τούρκος Υπουργός Εσωτερικών.

Όσο για το τι προτίθεται να κάνει η Τουρκία με τον αριθμό των τζιχαντιστών που δεν τους δέχονται οι χώρες τους ή οι τρίτες χώρες και παραμένουν στη νεκρή ζώνη, ο Τούρκος υπουργός υπογράμμισε:  ¨Εμείς είμαστε αποφασισμένοι να τους στείλουμε πίσω¨, δήλωσε κατηγορηματικά ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών. ¨Στην Τουρκία υπάρχουν πάνω από δύο χιλιάδες τζιχαντιστές στις φυλακές της που κατάγονται από 30 διαφορετικές χώρες.Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Τουρκία υπέγραψαν με ορισμένες χώρες συμφωνίες επανεισδοχής. Τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και του Άρθρου 8 Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αναγνωρίζει το δικαίωμα επιστροφής στη χώρα τους. Τηρούμε όλες τις απαιτήσεις της συμφωνίας¨.

Όπως δήλωσε ο Σουλεϊμάν Σοϊλού, οι χώρες που τους αφορά το θέμα θα πρέπει να στείλουν ομάδα για την παραλαβή των τζιχαντιστών: ¨Τους στέλνουμε στη φυλακή με την αστυνομία. Άλλους τους βάζουμε στο αεροπλάνο και τους στέλνουμε πίσω μόνους τους. Είναι δικαίωμά μας. Εφαρμόζουμε τη διαδικασία βάσει διεθνών συμφωνιών¨.

Οι τζιχαντιστές κρατούμενοι στη βόρεια Συρία αποτελούν «ωρολογιακή βόμβα»

Οι περίπου 10.000 κρατούμενοι, μέλη του Ισλαμικού Κράτους στη βορειοανατολική Συρία και οι οικογένειές τους που ζουν σε γειτονικούς καταυλισμούς συνιστούν έναν μεγάλο κίνδυνο ασφαλείας, δήλωσε χαρακτηριστικά  αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Δεν πρόκειται για μια ιδιαίτερα ασφαλή κατάσταση.Είναι μια ωρολογιακή βόμβα να έχεις 10.000 κρατούμενους και πολλοί από αυτούς να είναι ξένοι μαχητές», πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας για ακόμα μία φορά τη στάση της αμερικανικής κυβέρνησης πως θα πρέπει οι άνθρωποι αυτοί να επαναπατριστούν στις χώρες τους.

Η αλήθεια πάντως… βρίσκεται κάπου στη μέση, με τον… Αμερικάνο τζιχαντιστή στον Έβρο… να θυμίζει πολύ τον … Βίκτορ Ναβόρσκι από τη γνωστή ταινία The Terminal, o οποίος, φτάνοντας στο αεροδρόμιο JFK, πληροφορείται ότι η χώρα του βρίσκεται σε εμφύλιο και το διαβατήριό του δεν ισχύει πια. Παγιδευμένος στο χώρο τράνζιτ του αεροδρομίου προσπαθεί να επιβιώσει με διάφορες δουλειές, φλερτάρει μάλιστα μια αεροσυνοδό, αποτελώντας τον καθημερινό εφιάλτη του υπευθύνου ασφαλείας του αεροδρομίου….