Αναβλήθηκε η δίκη Κούκλατζη–Μητρετώδη στην Τουρκία – Τι έγινε

29 Νοεμβρίου 201907:18

Τον Ιανουάριο αναμένεται να εκδικαστεί η υπόθεση των 2 Ελλήνων στρατιωτικών που είχαν συλληφθεί το 2018 στα σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας και είχαν κρατηθεί στις τουρκικές φυλακές επί 5.5 μήνες.

Συγκεκριμένα, το 8ο Πταισματοδικείο Αδριανούπολης αποφάσισε την αναβολή της εκδίκασης της υπόθεσης,ώστε να επαναληφθεί από την Ιντερπόλ η ταυτοποίηση των στοιχείων των 2 Ελλήνων στρατιωτικών, οι οποίοι μάλιστα δεν ήταν παρόντες στην ακροαματική διαδικασία, αλλά εκπροσωπήθηκαν από τους  δικηγόρους τους.

Ο δικαστής αφού υπενθύμισε την κατηγορία στους δικηγόρους, στη συνέχεια τους ρώτησε αν είχαν κάτι να πουν.

Η δικηγόρος του Δημήτρη Κούκλατζη, Σελίν Οζέλ, ζήτησε από το δικαστήριο τη διεξαγωγή πραγματογνωμοσύνης για το γεγονός, καθώς το έγκλημα της παράβασης συνόρων δεν έγινε με δόλο. Επιπρόσθετα, ζήτησε την απαλλαγή του Δημήτρη Κούκλατζη, δίνοντας έμφαση στο ότι οι Έλληνες στρατιώτες πλησίασαν τα σύνορα θεωρώντας ότι είδαν πρόσφυγες και ότι τα διέσχισαν χωρίς να το αντιληφθούν, καθώς στο έδαφος υπήρχε ένα παχύ στρώμα χιονιού.

Από την άλλη, ο  δικηγόρος του Άγγελου Μητρετώδη, Χακάν Γιαλτσιντούγ, ζήτησε την απαλλαγή του πελάτη του, αφού εξ αιτίας της έντονης χιονόπτωσης,  δεν μπορούσε να διακρίνει τη συνοριακή γραμμή και έτσι εισήλθε κατά λάθος στην Τουρκία, ενώ παράλληλα ζήτησε την επιστροφή του στρατιωτικού εξοπλισμού και των άλλων προσωπικών αντικειμένων των 2 Ελλήνων στρατιωτικών, τα οποία κρατήθηκαν κατά τη διάρκεια της σύλληψής τους.

Ο πρόεδρος του δικαστηρίου, Μουτζαχίντ Γκιοκμέν, αφού άκουσε τα αιτήματα των δικηγόρων των κατηγορουμένων, αποφάσισε την αναβολή της δίκης τους για τον Ιανουάριο.