Οι ενστάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τις βάσεις σε Βόλο,Λάρισα, Θεσ/νίκη & Αλεξανδρούπολη που είναι ελληνικές κι όχι τη Σούδα όπου έχουν κυριαρχικά δικαιώματα οι ΗΠΑ

14 Ιανουαρίου 202006:01

Μετατόπιση της στάσης του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στους κυβερνητικούς χειρισμούς που συνδέονται με την αναβάθμιση των σχέσεων μας με τον αμερικανικό παράγοντα προκαλεί το ταξίδι Μητσοτάκη στις ΗΠΑ.

Ο Αλέξης Τσίπρας αμφισβητεί την πρόθεση της κυβέρνησης της ΝΔ να εμφανίζει την Ελλάδα ως δεδομένη ανεξαρτήτως των όποιων επιλογών της Ουάσιγκτον κι εκ των πραγμάτων θέτει υπό συζήτηση το κατά πόσο πρέπει να θεωρείται ως «δεδομένη» η στήριξη του κόμματός του στις αποφάσεις του Μεγάρου Μαξίμου που βρίσκονται σε συνάρτηση με αυτόν τον τομέα.

Μάλιστα η αξιωματική αντιπολίτευση μετά την συνάντηση Τσίπρα-Μητσοτάκη έγινε σαφές ότι  ζητεί την  αναθεώρηση της στρατηγικής συμφωνίας Ελλάδας-ΗΠΑ που αφορά τις βάσεις ως απόρροια της διαπιστωμένης  απροθυμίας Τραμπ να προβεί  ενώπιον του Έλληνα πρωθυπουργού σε κάποια δεσμευτική δήλωση στήριξης της χώρας μας έναντι των τουρκικών προκλήσεων.  Επί της ουσίας αξιώνει την αναστολή της ψήφισης του νομοσχεδίου για την αναβάθμιση της αμυντικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ έως ότου εξασφαλιστεί η έμπρακτη στήριξη στα κυριαρχικά μας δικαιώματα.

Οι βάσεις

Η αξιωματική αντιπολίτευση όχι μόνο ασκεί κριτική για την σπουδή της κυβέρνησης να καταθέσει στη Βουλή το σχετικό νομοσχέδιο πριν από τις επίσημες συναντήσεις της ελληνικής πλευράς στην Ουάσιγκτον αλλά συγχρόνως την κατηγορεί ότι δίνει «γη και ύδωρ» στις ΗΠΑ χωρίς να έχει εξασφαλίσει κάποια υπόσχεση στήριξης. Οι ενστάσεις του ΣΥΡΙΖΑ όπως θα ξεδιπλωθούν τις επόμενες ημέρες αφορούν τις εγκαταστάσεις βάσεων στον Βόλο, την Λάρισα, τη Θεσσαλονίκη  και την Αλεξανδρούπολη που είναι ελληνικές κι όχι την βάση της Σούδας όπου έχουν εκχωρηθεί κυριαρχικά δικαιώματα στους Αμερικανούς.

Όπως καταγράφηκε από τις δηλώσεις Τσίπρα την περασμένη Παρασκευή ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έθεσε το ζήτημα και στην συνάντησή του με τον Κ. Μητσοτάκη με το σκεπτικό πως από τις επαφές στον Λευκό Οίκο δεν προκύπτει ότι τα συμφέροντα των ΗΠΑ συγκλίνουν με τα εθνικά μας συμφέροντα.

Ο Αλέξης Τσίπρας είχε προειδοποιήσει τον Κ. Μητσοτάκη για το θέμα των βάσεων και μέσω της συνέντευξής του (Βήμα) αναφέροντας χαρακτηριστικά πως ήταν λάθος ότι η κυβέρνηση κατέθεσε το νομοσχέδιο για την αναβάθμιση της αμυντικής μας συνεργασίας με τις ΗΠΑ σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις χωρίς να είναι σαφές ποια στάση επρόκειτο να τηρήσει ο Ντόναλντ Τραμπ έναντι των τουρκικών απειλών.

Η αξιωματική αντιπολίτευση αναμένεται να συντηρήσει το ζήτημα με τις βάσεις ψηλά στην ατζέντα της το επόμενο διάστημα αν και η συνολικότερη στάση της για τα εθνικά θέματα κινείται στην γραμμή Τσίπρα πως πρέπει να υπάρχει εθνική συνεννόηση μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων. Σημειωτέον πως ο ΣΥΡΙΖΑ υπερψήφισε στη Βουλή τον προϋπολογισμό για τις αμυνστικές δαπάνες.

Επίσης το νομοσχέδιο για την αναβάθμιση της διμερούς αμυντικής συνεργασίας είχε συνταχθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ σε μία συγκυρία ωστόσο που ο πρώην πρωθυπουργός και το υπουργείο Εξωτερικών είχαν εξασφαλίσει την αναβάθμιση των σχέσεων με καθιέρωση στρατηγικού διαλόγου, δημόσια και σαφή στήριξη των ΗΠΑ υπέρ του East Med με δέσμευσή τους ότι θα υποστηρίξουν το έργο. Όπως όμως λένε παράγοντες του ΣΥΡΙΖΑ δύο χρόνια αργότερα ο έλληνας πρωθυπουργός παρακολουθεί ως θεατής τον κ. Τραμπ να στηρίζει την Τουρκία και παρόλα αυτά να προχωρά κανονικά στην υλοποίηση της αναβάθμισης της αμυντικής συνεργασίας απεμπολώντας ένα ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί.

Με πληροφορίες του ethnos.gr