Πρόταση του Δ. Μερκούρη για προστασία και ανάδειξη μνημειακών χώρων στην Αλεξανδρούπολη

22 Ιουνίου 202008:42

Με μια επιστολή του προς το Συμβούλιο Κοινότητας Αλεξανδρούπολης αλλά και το Δημοτικό Συμβούλιο Αλεξανδρούπολης και με κοινοποίηση σε μια σειρά από αποδέκτες που εμπλέκονται άμεσα, ο Δημήτρης Μερκούρης καταθέτει το δεύτερο μέρος της πρότασής του “Σύγχρονη Πόλη και Μνημονική Συγκρότηση – Προστασία και ανάδειξη μνημειακών χώρων στην Αλεξανδρούπολη”

Όπως τεκμηριώνει ο Σύμβουλος της Δημοτικής Κοινότητας Αλεξανδρούπολης, η ενέργειά του γίνεται “με αφορμή τους επετειακούς εορτασμούς των 100 χρόνων από την ενσωμάτωση της Αλεξανδρούπολης στον εθνικό κορμό του σύγχρονου ελληνικού κράτους και τις προοπτικές για μια νέα συνθετική, δημιουργική και αναγεννητική – αναπτυξιακή πορεία του Δήμου μας”. Η πρώτη πρότασή του με θέμα «Πόλη και Σταθμοί Μνήμης» υπερψηφίστηκε με 14 ψήφους και 1 λευκό στη συνεδρίαση της Δημοτικής Κοινότητας στις 15 Ιουνίου 2020.

Σύμφωνα με τον κ. Μερκούρη, η πρόταση αφορά την περεταίρω ένταξη των μνημονικών χώρων και μνημονικών κοινοτήτων στον δημόσιο χώρο, αλλά και τη διαφύλαξη και ανάδειξη τους. Σκοπός είναι να αναδειχτούν συνολικά οι μνημονικοί χώροι και οι μνημονικές κοινότητες που έζησαν και συνδιαμόρφωσαν την πόλη της Αλεξανδρούπολης στο πέρασμα των χρόνων καθώς, όπως σημειώνει ο ίδιος “οφείλουμε να τις προστατεύουμε και να τις αναδείξουμε. Αυτή η πολιτική επιλογή μόνο θετικό πρόσημο μπορεί να έχει σε όλα τα επίπεδα και κυρίως στην πολιτιστική και οικονομική ανάπτυξη της πόλης.” ενώ οι συγκεκριμένες προτάσεις που καταθέτει εστιάζουν στην : 

– Άμεση αποκατάσταση και ανάδειξη του Νεκροταφείου της Εβραϊκής Κοινότητας που βρίσκεται εγκαταλειμμένο στο οικοδομικό τετράγωνο Τ713 επί της οδού Κεσσάνης.
– Αναθεώρηση – Συμπλήρωση της ΥΠΠΟΑ/ΓΔΑΜΤΕ/ΔΠΑΝΣΜ/460597/47486/4178/ ΦΕΚ ΑΑΠ/ τ/251/29-10-2018 απόφασης του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και ένταξη στο άρθρο 6, παρ. 1β. και 1γ. του ν. 3028/2002 του ιστορικού κτιρίου που βρίσκεται επί της Καραολή & Δημητρίου, ιδιοκτησίας ΓΑΙΑΟΣΕ Α.Ε. (Η πρότασή του αυτή είχε κατατεθεί προς ψήφιση την 5η Σεπτεμβρίου 2019 αλλά, κατά τους ισχυρισμούς του ιδίου του κ. Μερκούρη, λόγω πολιτικών σκοπιμοτήτων και μειωμένων πολιτισμικών αντανακλαστικών δεν έχει εισαχθεί προς συζήτηση κατά παράβαση του ΚΔΚΚ.)
– Ανακήρυξη σε «Ζωντανό Μνημείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς» της βελανιδιάς που βρίσκεται επί της Λεωφόρου Βασ. Αλεξάνδρου -Μεραρχία- που είναι η μόνη που διασώζεται από την ίδρυση της πόλης.

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr