Α. Δημοσχάκης: “Να γίνει ο Έβρος ένας νέος Ευρωπαϊκός και Ανατολικός προορισμός”

30 Μαΐου 202023:04

Συνάντηση εργασίας με τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΟΣΕ, Κωνσταντίνο Σπηλιόπουλο, παρουσία των αρμόδιων Υπηρεσιακών Στελεχών, Διαμαντάκη Βασίλη και Νομικού Χρύσα, αναφορικά με τα θέματα του ΟΣΕ για την περιοχή του Νομού Έβρου, πραγματοποίησε ο Βουλευτής ΝΔ Έβρου, Α. Δημοσχάκης.

Από την συνάντηση αναδείχθηκε η αναγκαιότητα ανακαίνισης, αποκατάστασης & επαναλειτουργίας του Σιδηροδρομικού Σταθμού Πυθίου Διδυμοτείχου και της Γέφυρας του Πυθίου. Είναι άλλωστε, ιστορικής σημασίας και μοναδικής αρχιτεκτονικής ο Σιδηροδρομικός Σταθμός, ο οποίος έχει χαρακτηρισθεί ως Μνημείο της Νεώτερης Ιστορίας και απαιτείται η συντήρησή του. 

Ο ΟΣΕ δεσμεύτηκε για την ολοκλήρωση της υπάρχουσας προμελέτης εντός του τρέχοντος έτους και εν συνεχεία την υποβολή πλήρους φακέλου στην Περιφέρεια ΑΜ-Θ για ένταξη του έργου στο τρέχον ΕΣΠΑ και την χρηματοδότησή του από μη απορροφημένους πόρους.

Μάλιστα σημειώθηκε ότι στο ίδιο έργο μπορούν να ενταχθούν και οι Σιδηροδρομικοί Σταθμοί Διδυμοτείχου και Αλεξανδρούπολης, οι οποίοι μαζί με τον Σιδηροδρομικό Σταθμό Πυθίου αποτελούν τους μοναδικούς εναπομείναντες σταθμούς σε ολόκληρο το δίκτυο που διακρίνονται από την τεχνοτροπία που ανάγεται στις αρχές του 20ου αιώνα.

Ο κ. Δημοσχάκης έθεσε επίσης προς επεξεργασία το θέμα της βελτίωσης χάραξης και την ηλεκτροκίνηση του προαστιακού σιδηροδρόμου Αλεξανδρούπολης-Ορμενίου & Αλεξανδρούπολης-Νέστου.

Σύμφωνα με τον ΟΣΕ, εφόσον ολοκληρωθεί η ηλεκτροκίνηση της Γραμμής, θα είναι εφικτή η πραγματοποίηση δρομολογίων προαστιακού, εφόσον αυτά θα είναι ανταγωνιστικά σε χρόνο καθώς και κατά πολύ οικονομικότερα του αυτοκινήτου με παράλληλη ένταξη στις επιδοτούμενες από το Δημόσιο Άγονες Γραμμές.

Παράλληλα, συζητήθηκε η διερεύνηση της δυνατότητας ένταξης του Τμήματος Πυθίου-Ορμενίου σε διεθνή Τουριστικά Δρομολόγια όπως αυτό που προγραμματίζεται μεταξύ Μπακού και Βιέννης.

Προτάθηκε τέλος, εφόσον ο Σταθμός καταστεί επαρκής σε επίπεδο υποδομών, να αναβιώσει η σιδηροδρομική σύνδεση Θεσσαλονίκη-Αλεξανδρούπολη-Διδυμότειχο-Πύθιο–Μακρά Γέφυρα–Κωνσταντινούπολη, στα χνάρια του παλιού Όριεντ Εξπρες, καθιστώντας τον Έβρο ένα νέο Ευρωπαϊκό & Ανατολικό προορισμό.

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο [email protected]