Αλεξανδρούπολη: Όχι λέει το δημόσιο στη δωρεά ραδιοφαρμάκου και ναι στην προμήθειά του από μονοπωλιακό ιδιώτη

18 Φεβρουαρίου 202000:00

Με μια περίεργη αλλαγή σε έναν όρο της σύμβασης, παρενέβη το Υπουργείο Υγείας σε ότι αφορά την δωρεά του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» στο νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης.

Πρόκειται για την διπλή δωρεά τόσο του ακτινοδιαγνωστικού συστήματος PET SCAN, όσο και της μονάδας παραγωγής του πανάκριβου ραδιοφαρμάκου που χρησιμοποιεί, για την εξέταση ανίχνευσης του καρκίνου στο αρχικό στάδιο.

Η δωρεά του «Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος» για την απόκτηση της μονάδας παραγωγής του ραδιοφαρμάκου, απορρίφθηκε με την ρύθμιση που έκανε το Υπουργείο, με την δικαιολογία ότι ο μοναδικός ιδιώτης που το παράγει στην Ελλάδα έχει μειώσει θεαματικά την τιμή του.

Ειδικότερα, το περασμένο καλοκαίρι,  υπογράφηκε μεταξύ διοίκησης ΠΓΝΑ και Ιδρύματος η δωρεά  συστήματος pet-scanστο  Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, κόστους 3.000.000 ευρώ. Το σύστημα αυτό αποτελεί την πιο σύγχρονη απεικονιστική μέθοδο ανίχνευσης και των μικρότερων εστιών μεταστικού καρκίνου. Για την καλύτερη και οικονομικότερη για τις τσέπες των Ελλήνων φορολογουμένων λειτουργία του συγκεκριμένος συστήματος, στη δωρεά περιλαμβάνονταν η δημιουργία μονάδας παραγωγής ραδιοφαρμάκων στο νοσοκομείο μας.  Η Ν.Δ., λοιπόν, αφαίρεσε το δεύτερο κομμάτι της δωρεάς, αφήνοντάς τη μισή.

Ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία της  χώρας, Μιχάλης Γιαννάκος, καταγγέλλει την ρύθμιση αυτή του Υπουργείου,  ειδικά για το νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης, την ώρα που το ανάλογο νοσοκομείο της Αδριανούπολης στην Τουρκία, διαθέτει δύο αντίστοιχες μονάδες και προσφέρει ειδικά πακέτα, σε Έλληνες ασθενείς.