Αλεξανδρούπολη: Παρουσίαση του βιβλίου του Προκόπη Παυλόπουλου

6 Δεκεμβρίου 201919:13

Τη θεώρηση της τεχνολογικής εξέλιξης υπό το πρίσμα του μέλλοντος της ανθρωπότητας και την αγωνιώδη προσπάθεια διαχείρισής της, πραγματεύεται το βιβλίου του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, με τίτλο «Από τη βιομηχανική επανάσταση στην τεχνολογική επανάσταση: Στον αστερισμό ενός αβέβαιου μέλλοντος», που παρουσιάστηκε σήμερα το πρωί στην πρωτεύουσα του Έβρου.

Η παρουσίαση έγινε στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου της Μητρόπολης Αλεξανδρουπόλεως, από  τη Ζωή Γαβριηλίδου, καθηγήτρια Ελληνικής Φιλολογίας και αντιπρύτανη του Δ.Π.Θ., τον Κώστα Ρέμελη, καθηγητή Νομικής του Δ.Π.Θ. και ο αρχιμανδρίτη, Απόστολο Καβαλιώτη, Δρ. Επισκέπτης καθηγητής του Cambridge.

Ο κ. Παυλόπουλος αναφέρθηκε στις αντιφάσεις που διέπουν τη σχέση του σύγχρονου ανθρώπου με την τεχνολογία και τα επιτεύγματά της και έδωσε απαντήσεις στο γιατί ο σύγχρονος άνθρωπος δεν καταφέρνει πάντα να συνθέσει, με την απαιτούμενη επιστημονικώς αντικειμενικότητα και επάρκεια, τα δεδομένα του όλου οικοδομήματος της τεχνολογίας, φέροντας ως παράδειγμα τη «σχεδόν καθολικώς παραδεδεγμένη θεώρηση περί των δήθεν τεσσάρων Βιομηχανικών Επαναστάσεων».

Επιπλέον, ο ΠτΔ, αναφέρθηκε στο «γιατί ο σύγχρονος άνθρωπος δεν καταφέρνει πάντοτε να ισορροπήσει κατά τη στάθμιση των επιπτώσεων της τεχνολογικής προόδου», η οποία αποτελεί ένα από τα ευγενέστερα επιτεύγματα του πνεύματος.

Ο κ. Παυλόπουλος συνέχισε μιλώντας, για τις κοινωνικές προεκτάσεις της τεχνολογικής εξέλιξης, η οποία έχει αλλάξει τη ζωή του ανθρώπου «επί τα βελτίω…», επηρεάζοντας κάθε τμήμα της ζωής μας, «από το προσδόκιμό της, τις συνθήκες διαβίωσής μας, τον τρόπο ανάπτυξης της προσωπικότητάς μας, μέσ’ από τη συμμετοχή μας στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή, ως την ίδια την επιστημονική δημιουργία». 

Πέραν της θετικής όψης της τεχνολογικής προόδου, ο κ. Παυλόπουλος έκανε ειδική μνεία στις σκοτεινές πλευρές της, οι οποίες όπως είπε «δεν οφείλονται τόσο στη φυσιογνωμία της τεχνολογίας, κατά την επιστημονική της καταγωγή και προοπτική, όσο στον τρόπο με τον οποίο ο ίδιος ο άνθρωπος προσεγγίζει και χρησιμοποιεί την τεχνολογία, είτε υπερτιμώντας τα αποτελέσματά της, είτε υποτιμώντας τη δοσολογία εμπλοκής της στην καθημερινή ζωή». Χαρακτηριστικό παράδειγμα, όπως υπογράμμισε είναι, «ο πρόχειρος έως απλουστευτικός τρόπος, με τον οποίο ο σύγχρονος άνθρωπος μπαίνει στον κόσμο του διαδικτύου και ζει μέσα σ’ αυτόν, σαν να πρόκειται για ένα σύμπαν, το οποίο έχει ως προορισμό, όχι τη διευκόλυνση της ανθρώπινης δημιουργίας, αλλά την ολική μετάλλαξη, έτσι ώστε να πλέει σε μια θάλασσα εύπεπτων διανοητικώς φαντασιώσεων».

Κλείνοντας την εισήγησή του για την παρουσίαση του βιβλίου του, ο κ. Παυλόπουλος αναφέρθηκε στην ευθύνη του καθενός στο πλαίσιο ενός λειτουργήματος λέγοντας: «Ο καθένας, σύμφωνα με τις συμφυείς και αλληλοσυμπληρούμενες αρχές της ισότητας και της αριστείας, να προσφέρει αυτό που του αναλογεί στο κοινωνικό σύνολο, στο οποίο ανήκει και να υπερασπίζεται, αξιοπρεπώς και κατά τον προορισμό του, την αξία του και την ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητάς του», παροτρύνοντας «να μην ξεχνάμε ότι οι θεσμικές και πολιτικές αντηρίδες της αντιπροσωπευτικής Δημοκρατίας και των θεμελιωδών δικαιωμάτων του ανθρώπου, έχουν τις αντίστοιχες αντοχές, ώστε να υπερασπισθούν τον άνθρωπο ακόμη και έναντι των ενδεχόμενων παρεκβάσεων της τεχνολογίας και όχι μόνο».

Θυμίζεται πως η παρουσίαση του βιβλίου έγινε στο πλαίσιο  της παρουσίας του ΠτΔ στις εκδηλώσεις εορτασμού του Πολιούχου της Αλεξανδρούπολης, Αγίου Νικολάου.