Αλεξανδρουπολίτης άνοιξε μαγαζί στην Αθήνα αμέσως μετά το lockdown

15 Μαΐου 202013:46

Δευτέρα 11 Μαΐου ήταν διαφορετική σε σχέση με όσα είχαμε συνηθίσει το τελευταίο δίμηνο. Μετά από 42 ημέρες περιοριστικών μέτρων πολλά καταστήματα άνοιξαν και ο κόσμος ξαναβγήκε στους δρόμους. Η αρχή, βέβαια, είχε γίνει μία εβδομάδα πριν, με την άρση της καραντίνας και του lockdown για ορισμένους τύπους καταστημάτων.  

Όλο αυτό το διάστημα ζήσαμε όλοι διάφορες αγωνίες, για την υγεία, τη δουλειά και τη ζωή μας όπως την ξέραμε. Πολλοί από εμάς δεν ξέραμε πώς θα είναι αυτό που ονομάζουμε «επόμενη μέρα», ενώ την ίδια στιγμή υπήρχαν και κάποιοι που αναρωτιόντουσαν αν τα σχέδιά τους και όλος ο κόπος που κατέβαλαν για να ανοίξουν το καινούργιο τους μαγαζί θα έπιαναν τόπο κάποια στιγμή.

Κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί την τροπή που θα έπαιρναν τα πράγματα με την πανδημία του κορωνοϊού και υπήρχαν άνθρωποι ανάμεσά μας που μήνες πριν έστηναν τις επιχειρήσεις τους, τις οποίες προγραμμάτιζαν να ανοίξουν στις αρχές της άνοιξης.

Και μπορεί το άνοιγμά τους να καθυστέρησε, αλλά, σε πείσμα των καιρών, είδαμε να ανοίγουν, τελικά, στην Αθήνα τρία νέα, υπέροχα μαγαζιά.

Ένα από αυτά τo “Mother”, του Αλεξανδρουπολίτη Μάνου,  στην οδό Αναπαύσεως 16, στο Μετς, το οποίο ήταν προγραμματισμένο να ανοίξει στις 23 Μαρτίου, την ημέρα που τέθηκε σε ισχύ το γενικό lockdown στη χώρα μας.

«Θυμάμαι, ήμουν τόσο απασχολημένος με τις εργασίες και τα μαστορέματα που γίνονταν μέσα στον χώρο, που δεν είχα πάρει χαμπάρι τι γινόταν. Δεν είχα χρόνο να παρακολουθώ τόσο πολύ τις ειδήσεις, αν και ήξερα για τον κορωνοϊό. Μέχρι που μια μέρα, εκεί που μίλαγα με τον άνθρωπο που έχει το προποτζίδικο ακριβώς δίπλα, τον ακούω να μου λέει: “Μάνο, μας κλείνουν”. Τότε συνειδητοποίησα τι γινόταν. Έπρεπε να κλειδώσω το μαγαζί μου, το οποίο είχα γεμίσει με φυτά πριν καλά-καλά ανοίξει.   28.3.2020

Η θεραπευτική αξία της κηπουρικής σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς

Στην αρχή ένιωσα να χάνω τη γη κάτω από τα πόδια μου. Τρομοκρατήθηκα. Βρήκα, όμως, καλούς φίλους που προσφέρθηκαν να πηγαίνουν κάθε τόσο και να φροντίζουν τα φυτά και ανέβηκα στην Αλεξανδρούπολη, για να περάσω την καραντίνα στο πατρικό μου. Το βράδυ έβλεπα στον ύπνο μου τα φυτά να μου μιλάνε και να μου λένε “μας παράτησες, θα πεθάνουμε”» λέει γελώντας πια ο Μάνος Τζιαπώνης.

O Mάνος μεγάλωσε στην Αλεξανδρούπολη και εδώ και μερικά χρόνια ζούσε στην Αθήνα, απασχολούμενος στον χώρο της ένδυσης και της μόδας. Ωστόσο, η σχέση του με τη γη και τα φυτά είναι βαθιά ριζωμένη μέσα του, καθώς τα παιδικά του χρόνια τα πέρασε μέσα στη φύση. Αργότερα ασχολήθηκε και ο ίδιος ερασιτεχνικά με τα φυτά που είχε στο σπίτι του και κόλλησε το «μικρόβιο» της κηπουρικής, ομορφαίνοντας τον χώρο του με διάφορα φυτά, πειραματιζόμενος και μαθαίνοντας όλο και περισσότερα πράγματα γι’ αυτά. Στην πορεία απέκτησε όλο και περισσότερες γνώσεις αλλά και μια ικανότητα να δίνει λύσεις σε προβλήματα σχετικά με τα φυτά, βοηθώντας φίλους του, ακόμα και αναλαμβάνοντας τη φύτευση και τη διακόσμηση με φυτά σε διάφορα μαγαζιά της Αθήνας. Έτσι, το άνοιγμα ενός ανάλογου μαγαζιού ήρθε πολύ ομαλά, κάτι σαν φυσική εξέλιξη στη ζωή του.   Όνειρο του Μάνου είναι μέσα στο Μοther να δημιουργηθεί μια κοινότητα plant lovers, ώστε να μπορεί να τον επισκέπτεται οποιοσδήποτε θέλει απλά και μόνο για να τον συμβουλευτεί για τα φυτά του, ακόμα κι αν δεν πρόκειται να αγοράσει κάτι.

Το Mother άνοιξε τελικά την περασμένη εβδομάδα χωρίς καθόλου απώλειες, τουλάχιστον στα φυτά. Διαθέτει πολλά είδη φυλλόδεντρων, όπως οι μονστέρες, οι φίκοι, αλλά και εξωτικά φυτά, τα περισσότερα εκ των οποίων είναι εσωτερικού χώρου, baby φυτά αλλά και φυτά κατά γενική ομολογία «ξεχασμένα» όπως είναι τα γιούκα, οι σεφλέρες αλλά και οι τριανταφυλλιές, που αγαπά ιδιαίτερα ο Μάνος. Εκτός από τα φυτά, που ανάλογα με την εποχή η γκάμα τους εμπλουτίζεται και με καινούργια είδη, στο Mother μπορεί κανείς να βρει και διάφορα αντικείμενα που αφορούν την περιποίησή τους, π.χ. ψαλίδια και εργαλεία για μπονσάι, εργαλεία για terrariums, τις γυάλες μέσα στις οποίες κανείς μπορεί να δημιουργήσει έναν μικρόκοσμο με φυτά. Όνειρο του Μάνου είναι μέσα στο Μοther να δημιουργηθεί μια κοινότητα plant lovers, ώστε να μπορεί να τον επισκέπτεται οποιοσδήποτε θέλει απλά και μόνο για να τον συμβουλευτεί για τα φυτά του, ακόμα κι αν δεν πρόκειται να αγοράσει κάτι. Ο ίδιος, μάλιστα, είναι διατεθειμένος να έρθει στον χώρο σου για να σε βοηθήσει είτε με τα φυτά που έχεις ήδη είτε για να σε συμβουλεύσει σχετικά.

«Σήμερα με πήρε τηλέφωνο μια γνωστή μου και με ρώτησε πώς μπορεί να μεταφυτεύσει ένα φυτό. Της είπα “πάρ’ το και έλα να το κάνουμε μαζί στο μαγαζί”» λέει ο Μάνος που μου εξηγεί ότι στα άμεσα σχέδιά του είναι να κάνει και κυριακάτικα workshops, όπου θα μπορεί να δείχνει διάφορες τεχνικές και να δίνει συμβουλές σε όσους ενδιαφέρονται να ασχοληθούν με τα φυτά. Και μάλλον είναι πολλοί αυτοί που ενδιαφέρονται, γιατί αν κάποια πράγματα ενισχύθηκαν μέσα στην κρίση του κορωνοϊού, είναι και η περιποίηση των φυτών. Ο κόσμος, που τώρα μένει περισσότερο στο σπίτι, ασχολείται πιο πολύ με την αυλή, το μπαλκόνι ή την ταράτσα του και φαίνεται να βρίσκει διέξοδο στην ενασχόληση με την κηπουρική.

Άλλωστε, όπως λέει και ο Μάνος, «η κηπουρική αποτελεί μια ευεργετική ασχολία, καθώς μας χαλαρώνει από την ένταση της καθημερινότητας, ειδικά τώρα που οι συνθήκες είναι πολύ διαφορετικές εξαιτίας της πρωτόγνωρης κρίσης που ζούμε. Είναι ένα βάλσαμο για την ψυχική ισορροπία».

lifo.gr

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr