Ανακοίνωση ΠΑΜΕ Έβρου για την «BLACK FRIDAY»

29 Νοεμβρίου 201908:56

Μια ακόμα χρονιά οι μεγαλοεργοδότες του κλάδου οργανώνουν τη γνωστή πια «BLACK FRIDAY». Πλέον υπάρχει εμπειρία για το τι σημαίνει για τους εμποροϋπάλληλους. Καλούμαστε να δουλέψουμε 11ωρα και 12ωρα, να αλλάξουμε τα ρεπό μας και να εργαστούμε κάτω από καθεστώς έντονης πίεσης, πολλές φορές και χωρίς διάλειμμα, όχι μόνο την Παρασκευή αλλά και αρκετές μέρες πριν και μετά. Και έπεται συνέχεια με εορταστικό ωράριο, Κυριακές, μετά απογραφές και ξανά εκπτώσεις.

Έχουμε δεχτεί καταγγελίες από συναδέλφους μας τα προηγούμενα χρόνια για παραβίαση της εργατικής νομοθεσίας και καλούμε και φέτος άμεσα να γνωστοποιούν οι συνάδελφοι και συναδέλφισσες στο σωματείο μας ότι προβλήματα προκύπτουν ώστε να παρεμβαίνουμε αποτελεσματικά. Παράλληλα, καλούμε την επιθεώρηση εργασίας να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες ώστε να περιοριστούν οι πρακτικές αυτές. Κανείς δεν πρέπει να δεχτεί να δουλέψει τσάμπα, μαύρα και εξαντλητικά.

Μπορεί στο τέλος του μήνα να δούμε στους μισθούς μας λίγα ευρώ παραπάνω λόγω υπερωριών όπου αυτές δηλωθούν και πληρωθούν, αλλά αυτό σε τίποτα δεν αλλάζει τη σκληρή πραγματικότητα με την οποία είμαστε καθημερινά αντιμέτωποι. Χαμηλοί μισθοί, μερική απασχόληση, δουλειά και Κυριακές, ατομικές συμβάσεις, εντατικοποίηση και μετά από μια ηλικία πέταμα στην ανεργία, είναι η καύσιμη ύλη για να «ζεσταθεί η αγορά».
Σε αυτά έρχεται να προστεθεί και το “νέο Ασφαλιστικό” που επεξεργάζεται η κυβέρνηση της ΝΔ και αποτελεί συνέχεια των προηγούμενων αντιασφαλιστικών νόμων, προωθεί την παραπέρα ιδιωτικοποίηση της Κοινωνικής Ασφάλισης. Σχεδιάζεται στις απαιτήσεις του κεφαλαίου, η Κοινωνική Ασφάλιση, οι συντάξεις να μετατραπούν σε αποκλειστική ευθύνη του κάθε εργαζόμενου, με μείωση των εργοδοτικών εισφορών και της συμμετοχής του κράτους. Στόχος τους είναι να παραδώσουν την κοινωνική ασφάλιση σαν ένα ακόμα “φιλέτο” στους μεγαλοεπιχειρηματίες και να θεωρήσουμε εμείς οι εργαζόμενοι ατομική μας υπόθεση ή επένδυση το δικαίωμά μας στην υγεία, πρόνοια, μητρότητα, σύνταξη. Δεν θα τους αφήσουμε. Συμμετέχουμε στο συλλαλητήριο των συνταξιουχικών και εργατικών σωματείων το Σάββατο 30 Νοέμβρη, στις 11:00 μπροστά στο επιμελητήριο Έβρου.

Παράλληλα, υπάρχει εμπειρία και στους μικρούς εμπόρους για το ποιοι τελικά ωφελούνται από τέτοιου είδους φιέστες. Οι μεγάλες εμπορικές επιχειρήσεις κάθε χρόνο αυξάνουν την κερδοφορία τους αναπτύσσονται όλο και περισσότερο. Ο τζίρος τους αυξάνεται, ανοίγουν νέα καταστήματα, εκσυγχρονίζονται. Οι ιδιοκτήτες μεγαλομέτοχοι ζούνε στη χλιδή. Αντίθετη είναι η εικόνα για εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους. Υπάρχει ανάγκη για φτηνά ποιοτικά προϊόντα όλο το χρόνο που δεν καλύπτεται αν και η επιστήμη και η τεχνολογία έχουν κάνει άλματα. Παλεύουμε για μία ζωή καλύτερη, με δικαιώματα, με μισθό και εισόδημα πού να καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες μας. Παλεύουμε για τη διεύρυνση των δικαιωμάτων μας.

Αυτόν τον αγώνα μπορούμε να τον δώσουμε μαζί!