Απίστευτες εικόνες από το “φάντασμα” της Βυθοκόρου “Όλγα” μετά από 10 χρόνια στο βυθό του Λιμένα Αλεξανδρούπολης

1 Νοεμβρίου 201906:35
Τρεις μήνες χρειάστηκαν για την ανέλκυση του ναυαγίου της βυθοκόρου “ΌΛΓΑ”από τη λιμενολεκάνη του προβλήτα του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων στο λιμένα της Αλεξανδρούπολης.

Δεκάδες εργαζόμενοι μεγάλων εταιρειών, πολυάριθμα στελέχη του Αμερικανικού Ναυτικού, της 12ης Μηχανοκίνητης Μεραρχίας Πεζικού Έβρου καθώς και επτά έμπειροι δύτες χρειάστηκαν για την ανέλκυση της βυθοκόρου που… κοιμήθηκε στο βυθό του Λιμένα της Αλεξανδρούπολης τον Ιούλιο του 2010, παρασύροντας τμήμα του κρηπιδώματος μήκους 30 μ.!

Το εγχείρημα στέφθηκε με μεγάλη επιτυχία και τα εύσημα πηγαίνουν και στην 12η Μεραρχία Πεζικού Έβρου, καθώς μετά από το αμερικανικό ενδιαφέρον να χρηματοδοτήσει την προσπάθεια, η στρατιωτική διοίκηση ήταν εκείνη που πήρε την πρωτοβουλία να εμπλέξει όλους τους συναρμόδιους φορείς ώστε να επιτευχθεί… το ακατόρθωτο!

Το εν λόγω εγχείρημα που κινητοποίησε ΝΑΤΟ, αλλά και ΗΠΑ, πληρώνοντας 2,3 εκατ. ευρώ για την ολοκλήρωσή του,  διήρκεσε τρεις μήνες με δεκάδες αξιωματικούς να παρακολουθούν την κάθε φάση του έργου. Αξίζει δε να αναφερθεί πως η ανέλκυση της Βυθοκόρου “Όλγα” δεν ήταν εύκολη υπόθεση καθώς οι έμπειροι δύτες της ομάδας που συμμετείχαν του Κωνσταντίνου Νιζάμη, έπρεπε να βρουν τρόπους ώστε να διαχειριστούν σωστά το σαπισμένο σκαρί βάρους 800 τόνων και μήκους 45 μέτρων, σε έναν “βούρκο” από λάσπη και φερτά υλικά του “ταξιδεύει” το ποτάμι του Έβρου.

Σημαντική δυσκολία αποτέλεσε και η αποδέσμευση του σκαριού από τις οργανικές ενώσεις που είχαν αναπτυχθεί και τον τεμαχισμό του.