Ε. Κουντουρά: Να δημιουργήσουμε έναν ευρωπαϊκό μηχανισμό διαχείρισης κρίσεων στον τουρισμό

21 Ιουνίου 202017:40

Το πρώτο από την αρχή της πανδημίας κοινό Ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υιοθετήθηκε με ευρεία πλειοψηφία των ευρωβουλευτών όλων των πολιτικών ομάδων, στην τελική ψηφοφορία το απόγευμα της Παρασκευής. Στόχο έχει να υπάρξει πιο άμεση και πιο ουσιαστική στήριξη του τουριστικού και ταξιδιωτικού κλάδου και των θέσεων εργασίας, καθώς και μεγαλύτερη ασφάλεια και προστασία στα ταξίδια εντός της ΕΕ. 

Σημειώνεται ότι όλες οι προτάσεις που κατήρτισε η Ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Έλενα Κουντουρά, ως εισηγήτρια της πολιτικής της Ομάδας GUE/NGL και είχαν ενταχθεί στο αρχικό κείμενο, υιοθετήθηκαν στο τελικό Ψήφισμα με την υποστήριξη εισηγητών και ευρωβουλευτών από όλες τις πολιτικές Ομάδες του Κοινοβουλίου.

Μέσα από αυτές προωθείται ο κοινός σκοπός για την προστασία και επανεκκίνηση του τουρισμού σε όλη την Ευρώπη, αλλά και ειδικότερα αντιμετωπίζουν ζητήματα κρίσιμα για την Ελλάδα, και προς όφελος του ελληνικού τουρισμού.

Βασικές προτάσεις της κ. Κουντουρά που ψηφίστηκαν είναι

  • Η πρόταση της για τη δημιουργία ευρωπαϊκού μηχανισμού διαχείρισης κρίσεων στον τουρισμό,  που είχε προηγουμένως εγκριθεί στο ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την κατάρρευση της Τhomas Cook τον Οκτώβριο του 2019, και την οποία υιοθέτησε εκ νέου η πλειοψηφία των Ευρωβουλευτών.
  • Η πρόταση της για τη διενέργεια αξιόπιστων και γρήγορου αποτελέσματος τεστ, χωρίς την οικονομική επιβάρυνση των πολιτών, με στόχο την ασφαλή επανεκκίνηση των ταξιδίων. 
  • Η καινοτόμος πρόταση για την δημιουργία ενός νέου ευρωπαϊκού μοντέλου για τον Κοινωνικό Τουρισμό με στόχο την  επέκταση των εθνικών προγραμμάτων κοινωνικού τουρισμού διασυνοριακά και μέσα από την ενθάρρυνση της  συνεργασίας των κρατών-μελών.
  • Η έμφαση στην στήριξη των εργαζομένων, και των επιχειρήσεων του τουριστικού και ταξιδιωτικού κλάδου– και ειδικά των μικρομεσαίων επιχειρήσεων-  για την άμεση και έγκαιρη παροχή ρευστότητας στην κρίσιμη αυτή μεταβατική περίοδο, με  στόχο τη διάσωση επιχειρήσεων και θέσεων εργασίας, και την πρόσβαση σε επαρκή χρηματοδοτικά εργαλεία.  

Η κ. Κουντουρά εξέφρασε την ικανοποίησή της για το τελικό Ψήφισμα που προέκυψε μέσα από τη συνεργασία όλων των πολιτικών ομάδων. Τόνισε ότι αποτελεί εργαλείο πίεσης στους θεσμούς της ΕΕ και στα κράτη-μέλη να στηρίξουν πιο δυναμικά και πιο άμεσα τον τουρισμό, ως τον τομέα που έχει καταλυτικό ρόλο στην ανάκαμψη από την πανδημία και είναι άμεσα συνδεδεμένος  με τους στόχους για την βιώσιμη ανάπτυξη, την οικονομική και κοινωνική πρόοδο και ευημερία της Ευρώπης τα επόμενα χρόνια.

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr