Έβρος: Ανησυχητικές διαστάσεις έχουν πάρει οι μεταναστευτικές ροές στην περιοχή και τα επακόλουθα αυτών

19 Νοεμβρίου 201906:41

Μόλις λίγες ώρες μετά το περιστατικό του τραυματισμού αστυνομικού στη Ροδόπη, από παράτυπο μετανάστη, το φως της δημοσιότητας βλέπει και ένα ακόμη περιστατικό αυτή τη φορά στον Έβρο.

Ο λόγος για τη φωτιά που ξέσπασε σε εγκαταλελειμμένο σπίτι στον οικισμό Ρούσα του δήμου Σουφλίου. Η φωτιά προκλήθηκε από παράτυπους μετανάστες, οι οποίοι έψαχναν στέγη ώστε να ξεκουραστούν και να ζεσταθούν. Μόλις εντόπισαν το έρημο σπίτι μπήκαν σε αυτό και άναψαν φωτιά, η οποία όμως πήρε ανεξέλεγκτες διαστάσεις με αποτέλεσμα το ακίνητο να καεί ολοσχερώς. 

Αξίζει να αναφερθεί πως μόνο από την Παρασκευή 15 Νοεμβρίου έως τη Δευτέρα 18 Νοεμβρίου, το Λ.Σ – Ελληνική Ακτοφυλακή προχώρησε στη διάσωση και περισυλλογή τουλάχιστον 658 προσφύγων και μεταναστών,  σε 20 διαφορετικά περιστατικά έρευνας και διάσωσης, που έλαβαν χώρα σε διάφορες θαλάσσιες περιοχές του ανατολικού Αιγαίου.

Σύμφωνα με το αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος, τα περιστατικά διάσωσης και περισυλλογής από το Λιμενικό και τη Frontex, έλαβαν χώρα σε Αλεξανδρούπολη, Λέσβο, Χίο, Σάμο, Κω και Μεγίστη.

Το ίδιο διάστημα, 730 μετανάστες και πρόσφυγες αποβιβάστηκαν με λέμβους σε διάφορα νησιά του Αιγαίου.