Καστανιές: Συναγερμός από την απέλαση τζιχαντιστή στον Έβρο

11 Νοεμβρίου 201916:38

Συναγερμός σήμανε στον Έβρο, σήμερα Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2019.

Συγκεκριμένα και σύμφωνα με όσα αναφέρουν τουρκικά ΜΜΕ, η Άγκυρα επιδίωξε  να στείλει στην Ελλάδα μέσω Έβρου, έναν άνδρα που φέρεται να είναι τζιχαντιστής και βρισκόταν στη νεκρή ζώνη Ελλάδας -Τουρκίας, με τη χώρα μας να αρνείται κάτι τέτοιο και να τον «στέλνει πακέτο» πίσω.

Ο Αμερικανικής υπηκοότητας τζιχαντιστής όπως χαρακτηριστικά υποστηρίζουν τα τουρκικά ΜΜΕ μεταφέρθηκε νωρίς σήμερα το πρωί από την Υπηρεσία Μετανάστευσης στην Κωνσταντινούπολη,  στην Αδριανούπολη και από εκεί στις Καστανιές του Έβρου.

Όπως αναφέρουν τα ΜΜΕ της γείτονος, η αρχή έγινε με τις δυνάμεις του Ελληνικού Στρατού που σταμάτησαν τον φερόμενο ως τζιχαντιστή, τον οποίο και παρέδωσαν στη συνέχεια στην Ελληνική Αστυνομία η οποία αρνήθηκε να τον δεχθεί και τον έστειλε πίσω.

Ο άνδρας εξακολουθεί να περιμένει σε περιοχή που θεωρείται ουδέτερη ζώνη!

Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, τον τζιχαντιστή  συνέλαβαν αρχικά Τούρκοι κατά τη διάρκεια των στρατιωτικών επιχειρήσεων στην Συρία. Επιχείρησαν μάλιστα να τον παραδώσουν στις Ελληνικές αρχές στο τελωνείο Καστανιών, με την αιτιολογία, ότι έχει λήξει η βίζα του στην Τουρκία.

Ιδιαίτερη εντύπωση πάντως προκαλεί το γεγονός της απόφασης της Τουρκίας να απελάσει τον «Αμερικανικής υπηκοότητας τζιχαντιστή»,την ίδια στιγμή που μόλις σήμερα ξεκίνησαν κοινές περιπολίες των ΗΠΑ YPG στη Συρία για την εγκαθίδρυση «ζώνης ασφαλείας» κατά μήκος συνοριακής περιοχής η οποία ελέγχεται κυρίως από κουρδικές δυνάμεις.

Ομάδα αμερικανικών στρατευμάτων στάλθηκε στην περιοχή Mexmur στο νοτιοδυτικό τμήμα της πόλης Arbil προκειμένου να επιχειρήσει εναντίον του ISIS. Σύμφωνα με πληροφορίες από τα Ιρακινά Μέσα, καταγράφηκαν 150 αμερικανικά στρατεύματα με εργαλεία και εξοπλισμό για την έναρξη των επιχειρήσεων κατά του θέρετρου ISIS Qerac, επιπρόσθετα, οι ίδιες πληροφορίες κάνουν λόγο και για ομάδα αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων,που μαζί με τον στρατό του Ιρακ και δυνάμεις της Peshmerga θα ξεκινήσουν κοινή επιχείρηση εναντίον τουISIS.

Τέλος, το περιστατικό σημειώνεται και μια ανάσα πριν την επίσκεψη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις ΗΠΑ και τέλος, οι Τούρκοι τον άφησαν στα σύνορα του Έβρου… 

Σε κάθε περίπτωση πάντως είναι γνωστή η βούληση της Τουρκία να επαναπατρίσει 2.500 τζιχαντιστές, η πλειονότητα των οποίων πρόκειται απελαθεί σε χώρες της ΕΕ και όπως μετέδωσε το TRT Haber, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι σήμερα 813 τζιχαντιστές βρίσκονται σε 12 κέντρα απελάσεως της χώρας.

Η YPG, το κυριότερο μέλος των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) και σύμμαχος των ΗΠΑ κατά του ΙΚ, κρατά χιλιάδες τζιχαντιστές σε φυλακές της Β/Α Συρίας με περίπου 10.000 τζιχαντιστές, που κρατούνται στη εκεί από κούρδους πολιτοφύλακες, να είναι ξένοι.

Χώρες μάλιστα όπως Δανία, η Γερμανία και η Βρετανία έχουν μέχρι στιγμής ανακαλέσει την υπηκοότητα κάποιων τζιχαντιστών υπηκόων τους.