Για αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον των Η.Π.Α. κάνει λόγο ο δήμαρχος Βαγγέλης Λαμπάκης, μετά τη συνάντηση με τον Τζέφρι Πάιατ

7 Ιουνίου 201822:33

Την αισιοδοξία του για το αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον των Η.Π.Α. στην Αλεξανδρούπολη, εξέφρασε ο δήμαρχος της πρωτεύουσας του Έβρου, Βαγγέλης Λαμπάκης.

Δύο μέρες μετά τη συνάντηση που είχε από κοινού με τον μητροπολίτη Αλεξανδρούπολης ‘Ανθιμο και τους προέδρους, του Ο.Λ.Α., Χρήστο Δούκα, του Επιμελητηρίου Έβρου Χριστόδουλο Τοψίδη και Εμπορικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης, Κώστα Χατζημιχαήλ, στην Αθήνα με τον Αμερικανό πρέσβη, Τζέφρι Πάιατ, ο κ. Λαμπάκης, δηλώνει ότι «διαπιστώσαμε το ένθερμο ενδιαφέρον των Αμερικανών για πάρα πολλά πράγματα».

«Στη συνάντηση συζητήθηκαν θέματα ενίσχυσης των δεσμών μεταξύ της Αλεξανδρούπολης και των Η.Π.Α., μέσω επενδυτικών σχεδίων που σχετίζονται με την ανάπτυξη και την ενέργεια, με έμφαση στα σχέδια για την κατασκευή Πλωτού Σταθμού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (FSRU), την ανάπτυξη του λιμανιού…» σημειώνει χαρακτηριστικά.

Υπογραμμίζει ότι η συμμετοχή αμερικανικών εταιριών στο έργο του πλωτού τερματικού σταθμού LNG και του διασυνδετήριου ελληνοβουλγαρικού αγωγού φυσικού αερίου IGB, «δύο κρίκοι οι οποίοι συνδέονται με τον κεντρικό κρίκο το λιμάνι», ενισχύουν την εκτίμησή του ότι «το ενδιαφέρον που εκδήλωσε ο Αμερικανός πρέσβης για το λιμάνι είναι αληθινό».

«Αφ’ ης στιγμής ολοκληρωθούν οι διαδικασίες -περίπου σε δύο μήνες- της τροποποίησης του master plan του λιμένα, ολοκληρωμένου ήδη του business plan, θα έχουμε μετά τη διαδικασία τη διαγωνιστική, προκειμένου όχι να ιδιωτικοποιηθεί το λιμάνι μας, αλλά να παραχωρηθεί κατά τμήματα με μακροχρόνια σχήματα συμφωνιών, με αντάλλαγμα. Όχι ιδιωτικοποίηση, όχι ξεπούλημα του λιμανιού μας. Αυτό εξάλλου είναι προαποφασισμένο, από την κυβερνητική επιτροπή. ‘Αρα λοιπόν συμφωνεί και ο πρέσβης ότι έτσι θα συμμετέχουν οι αμερικανικές εταιρίες με τις οποίες ήδη είναι σε επαφή».

Ειδική μνεία έκανε ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης στην αναγκαιότητα των συμμαχιών και δη των οικονομικών, αφενός για την περαιτέρω διασφάλιση της ειρήνης και της ασφάλειας και αφετέρου για την «οικονομική ανάσταση του τόπου».

«Μέσα λοιπόν απ’ αυτές τις διαβεβαιώσεις του Αμερικάνου πρέσβη, φύγαμε η θεσμική ομάδα, όχι με την ηρεμία θα έλεγα, αλλά με τη δυνατότητα να σκεφτόμαστε θετικά για τα όσα μπορούν να συμβούν επενδυτικά στην Αλεξανδρούπολη» καταλήγει ο κ. Λαμπάκης.

Σημειώνεται ότι μετά τη συνάντηση με την αντιπροσωπεία θεσμικών από την Αλεξανδρούπολη, ο Αμερικανός πρέσβης με ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter, ενημέρωσε σχετικά: «Σημαντική η συνάντηση με την αντιπροσωπεία της Αλεξανδρούπολης σήμερα. Δεσμευόμαστε να οικοδομήσουμε δεσμούς με την πόλη, επενδύσεις στο λιμάνι, σημαντικά περιφερειακά ενεργειακά projects κ.α…».

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο [email protected]