ΥΕΘΑ Ν. Παναγιωτόπουλος: “Ο συναγερμός στον Έβρο δεν έληξε”

27 Μαΐου 202009:33

“Έχω πει και στο παρελθόν επανειλημμένως ότι ο συναγερμός στον Έβρο δεν έληξε με την εκτόνωση της κρίσης κατά τον περασμένο Μάρτιο, όταν επιχειρήθηκε αυτό που επιχειρήθηκε, αποκρούστηκε από την συνδυασμένη προσπάθεια των Ενόπλων Δυνάμεων και της Ελληνικής Αστυνομίας, με τον κεντρικό συντονισμό και προχωρήσαμε. Έχουν υπάρξει κάποιες δηλώσεις που δίνουν ενδείξεις ότι θα έχουμε ξανά πίεση στα σύνορά μας και ειδικά στα χερσαία σύνορα μας, γι’ αυτό τον λόγο δεν εφησυχάζουμε.” ανάφερε χαρακτηριστικά ο ΥΕΘΑ Ν. Παναγιωτόπουλος σε ερώτηση της δημοσιογράφου Σίας Κοσιώνη για ποιο λόγο χρειάζεται αυτή η ενίσχυση δυνάμεων αυτή τη στιγμή, Αστυνομικών Δυνάμεων στον Έβρο και αν πρόκειται να δούμε και ενίσχυση των Στρατιωτικών Δυνάμεων

“Η ενίσχυση γίνεται σταδιακά, όπως σταδιακά έγινε κατά το προηγούμενο χρονικό διάστημα, γι’ αυτό και ήμασταν έτοιμοι όταν εκδηλώθηκε αυτή η απόπειρα με όρους υβριδικής απειλής. Πάντως, όπως σας είπα, κάνουμε τους σχεδιασμούς μας και λαμβάνουμε τα μέτρα μας έτσι ώστε να μην υπάρξει η παραμικρή πιθανότητα αιφνιδιασμού και φυσικά να ενισχυθούν ακόμα περισσότερο τα φυσικά εμπόδια στον Έβρο, με πρώτο και καλύτερο την κατασκευή του φράκτη που γίνεται.” συμπλήρωσε ο ΥΕΘΑ και εξειδίκευσε: “Είναι σαφές ότι η τουρκική πλευρά δυσφορεί για την κατασκευή αυτού του φράχτη. Ίσως επειδή τις προηγούμενες μέρες είχαν γίνει προπαρασκευαστικές εργασίες από τον Ελληνικό Στρατό και την Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού για την κατασκευή του φράκτη που κατασκευάζεται, θυμίζω, από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Χρειάζονται αυτές οι προπαρασκευαστικές εργασίες αποτύπωσης του εδάφους και των σαφών ορίων ειδικά σε περιοχές όπου αυτό είναι δύσκολο, όπως τα προγεφυρώματα.

Ο Έβρος δεν είναι ένα ποτάμι που ρέει και από τη μία πλευρά είναι τουρκική όχθη ενώ από την άλλη ελληνική. Θυμίζω ότι υπάρχει και το σύνορο, το οποίο έχει καθοριστεί από το Πρωτόκολλο του 1926. Βάση αυτής της οριοθέτησης ήταν η τότε κοίτη του Έβρου, αλλά από τότε πέρασαν δεκαετίες, η κοίτη αυτή έχει αλλάξει και αποτέλεσμα αυτών των διαχρονικών αλλαγών είναι να υπάρχουν κάποια τμήματα ελληνικού εδάφους Ανατολικά του Έβρου και αντιστοίχως κάποια τμήματα τούρκικου εδάφους Δυτικά του Έβρου τα λεγόμενα «προγεφυρώματα», όπως το προκείμενο προγεφύρωμα των Φερών στο οποίο συγκεντρώθηκαν αυτά τα ολιγάριθμα τμήματα Τούρκων και Ελλήνων στρατιωτικών, όμως μέσα στα όρια του εδάφους της κάθε χώρας.

Επομένως έγιναν κάποιες προπαρασκευαστικές εργασίες αποψίλωσης του εδάφους προκειμένου να πάμε στην αποτύπωση, για το πού δηλαδή πρέπει να κατασκευαστεί ο φράκτης. Ήρθε ο Ελληνικός Στρατός και αποψίλωσε από το κατάφυτο δάσος εκεί, το απροσπέλαστο για πολλά χρόνια σε οποιονδήποτε, σε ορισμένα τμήματα. Το είδαν από την τουρκική πλευρά, αντέδρασαν σε αυτή τη δραστηριότητα του Ελληνικού Στρατού ερχόμενοι να δουν τι γίνεται, μέσα όμως από τα δικά τους όρια.

Η Ελλάδα προστατεύει και ασφαλίζει τα σύνορά της, ιδίως στα χερσαία σύνορα. Αυτό άλλωστε το απέδειξε τον περασμένο Μάρτιο με τον πιο εμφατικό τρόπο. Η προσπάθεια συνεχίζεται. Ο φράκτης θα κατασκευαστεί και ήδη κατασκευάζεται σε μήκος 26 χιλιομέτρων, αύριο αν δεν κάνω λάθος θα μεταβεί στον Έβρο και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη ο κ. Χρυσοχοΐδης με μηχανικούς για να δουν εκεί τι γίνεται.  Όμως, όπως σας είπα, υπάρχουν αρκετές προπαρασκευαστικές εργασίες που πρέπει να γίνουν και δεν είναι πάντα εύκολες σε κάποια σημεία του εδάφους, όπως περιέγραψα. Ο στόχος είναι να γίνει το συντομότερο δυνατόν.

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη του ΥΕΘΑ κ. Παναγιωτόπουλου:

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο [email protected]