Καταγγέλλουν τον TAP για τρομοκράτηση εργαζομένων

1 Δεκεμβρίου 201621:58

Το Viadiplomacy.gr έγραφε μια ημέρα πριν “Η ελευθερία του Τύπου ποδοπατιέται και η παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι καθημερινότητα στο Αζερμπαϊτζάν με την εκκωφαντική σιωπή της διεθνούς κοινότητας και φυσικά της Ελλάδας και ειδικά της Αριστεράς. Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της οργάνωσης Human Rights Watch, η κυβέρνηση του Αζερμπαϊτζάν έχει αυξήσει τις κατασταλτικές ενέργειές της εναντίον των επικριτικών φωνών στη χώρα, σημειώνοντας δραματική επιδείνωση της προστασίας των ήδη εύθραυστων ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης του Αλίεφ. Τα τελευταία χρόνια στο Μπακού έχουν συλληφθεί και φυλακιστεί ακτιβιστές, πολιτικοί αντίπαλοι, δημοσιογράφοι και bloggers. Πολλοί αναγκάστηκαν να διαφύγουν στο εξωτερικό ζητώντας άσυλο. Οι τραπεζικοί λογαριασμοί των ομάδων για τα πολιτικά και ανθρώπινα δικαιώματα πάγωσαν, αναγκάζοντάς τους να σταματήσουν να λειτουργούν.”

Όπως φαίνεται στα εργοτάξια του TAP στην Ελλάδα ζήλεψαν τις πρακτικές των Αζέρων αφού όπως καταγγέλλει Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων εργαζόμενος δέχθηκε τρομοκράτηση από την εταιρεία επειδή θέλησε να συμμετέχει σε απεργία.

Η Κοινοπραξία φαίνεται πως έχει χάσει όχι μόνο την ψυχραιμία της με όσα συμβαίνουν τελευταία στο έργο αλλά και τον έλεγχο προς τις εταιρείες όπως φαίνεται από την καταγγελία

Αναλυτικά το Δελτίο Τύπου

Ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων (Σ.ΕΚ.Α.) καταγγέλλει την κοινοπραξία SPIECAPAG-ΑΚΤΩΡ, που κατασκευάζει μέρος του αγωγού TAP, για τρομοκρατία ενάντια σε συνάδελφο αρχαιολόγο, που συμμετείχε στην απεργία στις 24 Νοεμβρίου.

Ο Σ.ΕΚ.Α. είχε προκηρύξει 24ωρη πανελλαδική απεργία για τις 24 Νοεμβρίου διεκδικώντας την επαναφορά της υποχρεωτικότητας των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751, ενάντια στα νέα μέτρα για τα εργασιακά (ομαδικές απολύσεις, lock out, απαγόρευση της απεργίας κλπ.), ενάντια στην εργολαβοποίηση του Πολιτισμού κ.α.

Συνάδελφος, που δουλεύει στην κατασκευή του αγωγού TAP στη Θράκη, μέλος του Δ.Σ. του Σ.ΕΚ.Α., ενημέρωσε την κοινοπραξία της κατασκευής του έργου ότι θα απεργήσει στις 24 Νοεμβρίου. Παραμονή της απεργίας και μετά το σχόλασμα δέχτηκε ένα μήνυμα που έλεγε ότι δεν του έχει δοθεί άδεια να λείψει την επόμενη μέρα και ότι θα πρέπει να παρουσιαστεί στην εργασία του! Σε τηλεφωνική επικοινωνία, που έγινε αμέσως μετά, ο συνάδελφος ξεκαθάρισε στον προϊστάμενο του τμήματός του ότι πρόκειται για απεργία και όχι για αίτηση αδείας, ότι η απεργία είναι δικαίωμα του εργαζόμενου και σε καμία περίπτωση δεν απαιτείται η άδεια του εργοδότη. Κατόπιν αυτών, ο προϊστάμενος απάντησε ότι δεν το δέχεται αυτό και ότι εάν δεν παρουσιαστεί την επόμενη μέρα στη δουλειά θα απολυθεί.

Ο συνάδελφος απάντησε στην τρομοκρατία και τον εκβιασμό με την συμμετοχή του στην απεργία την επόμενη ημέρα, ασκώντας – και έτσι υπερασπίζοντας – τα δικαιώματά του.

Προειδοποιούμε την εργοδοσία να μην προχωρήσει στην απειλή της. Θα μας βρει απέναντι.

Καλούμε τόσο το ΥΠΠΟΑ όσο και τον TAP να ξεκαθαρίσουν τη θέση τους απέναντι σε αυτές τις πρακτικές. Περιθώρια για μισόλογα δεν υπάρχουν. Καταδικάζουν ή όχι τις απειλές ενάντια στους εργαζόμενους που ακούν τα δικαιώματά τους; Τυχόν σιωπή τους σημαίνει προφανώς συμφωνία και κάλυψη της εργοδοτικής τρομοκρατίας.

Η τρομοκρατία δεν θα περάσει. Την σπάμε έμπρακτα διεκδικώντας τις ανάγκες μας.

Καλούμε τους συναδέλφους να δώσουν απάντηση στις απειλές της εργοδοσίας σε κάθε χώρο δουλειάς με την μαζική συμμετοχή τους στην απεργία της 8ης Δεκεμβρίου. Διεκδικούμε το δίκιο μας και την ικανοποίηση των αναγκών μας. Όλοι στην απεργία!

 

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο [email protected]