Kατοικίες: Εντονο ενδιαφέρον για τα προκατασκευασμένα

6 Ιουλίου 201317:00

Κίνηση εν μέσω ύφεσης καταγράφει η αγορά των προκατασκευασμένων κατοικιών στη χώρας μας. Στελέχη της αγοράς ανέφεραν στο «B&RE» ότι η προκάτ κατοικία είναι περίπου 20% φτηνότερη σε σχέση με τη συμβατική.

Το μέσο κόστος είναι ενδεικτικά στα 850 ευρώ ανά τ.μ., αλλά ανάλογα με τα υλικά που θα επιλέξετε (ακριβά πλακάκια, κουφώματα, είδη υγιεινής, κουζίνα, ενεργειακό τζάκι) μπορεί να ξεπεράσει και τα 1.000 ευρώ ανά τ.μ.

Οπως τόνισαν, μια διαφορά των προκατασκευασμένων σπιτιών έγκειται στα υλικά που χρησιμοποιούνται. Αν είναι από οπλισμένο σκυρόδεμα (μπετόν), θεωρούνται βαριάς κατασκευής, ενώ αν είναι από ξύλο ή μέταλλο κ.ά., ελαφριάς. Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα υπάρχουν και για τις δύο κατηγορίες, σύμφωνα με στοιχεία των κατασκευαστικών εταιρειών. Οι εταιρείες που φτιάχνουν προκάτ βαριάς κατασκευής υποστηρίζουν ότι το μπετόν είναι υλικό υψηλής αντοχής, που δεν υπόκειται εύκολα στις φθορές των βιολογικών παραγόντων, π.χ., φωτιά.

Τα βασικά πλεονεκτήματα που έχουν προσελκύσει πολλούς είναι η ταχύτητα παράδοσης από δύο ως πέντε μήνες (σε ημερομηνία συμφωνημένη από την αρχή), η απαλλαγή από το άγχος της κατασκευής (συνεργεία, καιρικές συνθήκες κ.ά.), η ελεγχόμενη ποιότητα κατασκευής και η οικονομία (ιδιαίτερα μειωμένο κόστος και από την αρχή καθορισμένο).

Ακόμη άλλες περιπτώσεις όπου προτιμώνται τα προκάτ είναι όταν ένας τύπος κτηρίου ή ένα τμήμα του εφαρμόζεται πολλές φορές, οπότε τα δομικά του στοιχεία είναι επαναλαμβανόμενα και η συναρμολόγησή τους στο εργοτάξιο γίνεται με πανομοιότυπο τρόπο, σε δημόσια κτήρια ή συγκροτήματα κατοικιών που επαναλαμβάνονται όμοια πολλές φορές, σε μεγάλες αποθήκες και υπόστεγα, όπως καπναποθήκες κ.ά., σε λιμενικά έργα στα οποία οι τεχνητοί ογκόλιθοι των προβλητών και των κυματοθραυστών προκατασκευάζονται και κατόπιν μεταφέρονται στο έργο, όπου και τοποθετούνται στις προβλεπόμενες θέσεις, όπως επίσης και σε εξ ολοκλήρου μεταλλικά κτήρια.

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα

Πάντως, εκτός από τα πλεονεκτήματα, σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να συναντήσετε και κάποια μειονεκτήματα σε σχέση με τα συμβατικά σπίτια. Οπως ότι συνήθως είναι πιο περιορισμένα και τυποποιημένα τα σχέδια που μπορεί να υλοποιηθούν, παρότι γίνονται τροποποιήσεις. Πρέπει να μην είναι ιδιαίτερα δύσκολη η πρόσβαση στο οικόπεδο προκειμένου να μπορούν να πλησιάσουν οι νταλίκες. Ακόμη σε ορισμένα κυκλαδίτικα νησιά δεν επιτρέπονται οι κεραμοσκεπές που τοποθετούν κυρίως οι εταιρείες ελαφριάς κατασκευής.

Γι’ αυτό σε κάποιες περιπτώσεις τα συμβατικά κτήρια προτιμώνται κυρίως για την κατασκευή διώροφων σπιτιών ή για κτήρια ισόγεια τα οποία ο πελάτης θέλει να επεκτείνει σε όροφο στο μέλλον. Επίσης, κάποιοι προτιμούν τα συμβατικά σπίτια λόγω των υλικών που χρησιμοποιούνται, καθώς είναι κτήρια ηχομονωτικά, θερμομονωτικά, πυρασφαλή και με υψηλό ποσοστό αντισεισμικότητας. Με την επιλογή ενός κτηρίου συμβατικής κατασκευής σάς δίδεται η δυνατότητα να επιλέξετε τη διαμόρφωση του κτηρίου σε όποια μορφή εσείς θελήσετε: παραδοσιακό, μοντέρνο, νησιώτικο. Μπορούν, π.χ., οι εξωτερικοί τοίχοι να επενδυθούν με πέτρα, έτσι ώστε να εντάξετε το σπίτι απόλυτα σε ένα παραδοσιακό περιβάλλον. Μπορείτε ακόμη να επιλέξετε ένα συνδυασμό προκατασκευασμένου – συμβατικού κτηρίου ανάλογα με το αρχιτεκτονικό σχέδιο. Μπορεί δηλαδή το ισόγειο να είναι φτιαγμένο με συμβατικό τρόπο, ενώ ο όροφος να είναι προκατασκευασμένος.

Τι είναι όμως αυτό που διαφοροποιεί τα προκατασκευασμένα σπίτια σε σχέση με τα συμβατικά; Καταρχάς, ένα προκατασκευασμένο σπίτι μπορεί να είναι είτε λυόμενο είτε μόνιμο. Και στις δύο περιπτώσεις ο τρόπος κατασκευής είναι ο ίδιος, με τα δομικά στοιχεία (τοίχοι κ.λπ.) να κατασκευάζονται στο εργοστάσιο και να μεταφέρονται στη συνέχεια στο οικόπεδο όπου θα κτιστεί το σπίτι.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις εταιρειών του σχετικά νέου για τα ελληνικά δεδομένα κλάδου, τα προκάτ σπίτια αντιστοιχούν σήμερα στο 2% των νέων κατασκευών.

Εκτιμούν δε ότι η συγκεκριμένη αγορά έχει μέλλον, επισημαίνοντας ότι οι προκατασκευές στις αναπτυγμένες ευρωπαϊκές χώρες φθάνουν σήμερα μέχρι και σε ποσοστό 15% του συνόλου των νέων κατασκευών.

Πηγή : ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr