Και ποιος εμπόδισε η εμποδίζει τους Ρώσους να επενδύσουν στην Αλεξανδρούπολη

12 Ιανουαρίου 202005:44

«Τι και αν την κόκκινη κορδέλα έκοψαν 3 ψαλίδια, αυτό του Πρέσβη της Ρωσίας στην Ελλάδα, του Επίτιμου Πρόξενου αλλά και του Αντιδημάρχου Οικονομικών της Αλεξανδρούπολης, τα χαμόγελα παρέμεναν ψυχρά βλέποντας τις δεκάδες άδειες καρέκλες στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο της δεξίωσης».

Αυτή ήταν η κατάσταση που αντίκρισε ο Ρώσος Πρέσβης στην Αθηνα, Αντρέι Μάσλοβ, στα εγκαίνια του Ρωσικού Προξενείου τον Νοέμβριο στην Αλεξανδρούπολη. Τι είχε προηγηθεί; Σχεδόν μια χαμένη δεκαετία όπου όσοι ανέλαβαν να εδραιώσουν την παρουσία του Ρωσικού παράγοντα στην ευρύτερη περιοχή, αναλώθηκαν σε μπαλέτα, συναυλίες, παρελάσεις, και υποσχέσεις για κύματα τουριστών.

Τα χρήματα που «έπεσαν» από τους Ρώσους δεν ήταν πολλά, αλλά ήταν αρκετά για να μπορέσει να δημιουργηθεί ένα κλίμα υπέρ των Ρώσων, και μάλιστα σε μια περίοδο όπου οι Έλληνες λόγω μνημονίων ονειρευόταν ρούβλια, Ιρανικά πετροδόλαρα και ήταν ενάντια σε οτιδήποτε θύμιζε Δύση.

Η κατάσταση αυτή προβλημάτισε έντονα τον Ρώσο Πρέσβη ο οποίος όπως αποδείχθηκε δεν έμεινε με σταυρωμένα χέρια. Οι δημοσιογραφικές πένες ενεργοποιήθηκαν στην Βόρεια Ελλάδα και μάλιστα με τον γνωστό τρόπο των Ρώσων, και οι υποσχετικές για επιχειρηματίες που θα επενδύσουν στην περιοχή επανήλθαν.

Και είναι υποσχετικές γιατί η Αλεξανδρούπολη δεν είναι πλέον προτεραιότητα, απλά θα χρησιμοποιηθεί από την Ρωσία για να επιφέρει μικρομπελάδες στην Ελληνική και Αμερικανική πολιτική. Εξάλλου πως θα μπορούσε να ενεργοποιηθεί πλέον όταν η πόλη και λιμάνι της έχει μπει σε μια γεωοικονομική και γεωπολιτική σκακιέρα που εξυπηρετεί και τα συμφέροντα χωρών όπως η Βουλγαρία, Ρουμανία και Ουκρανία.

Συνεχίστε την ανάγνωση εδώ