Ν. Γκαρά: Έλλειμμα στρατηγικής και αδυναμία αντιμετώπισης των προβλημάτων των αγροτών από την Κυβέρνηση

5 Ιουνίου 202010:07

Την έλλειψη στρατηγικής της Κυβέρνησης στον αγροτικό χώρο αλλά και την αδυναμία του αρμόδιου Υπουργείου να απαντήσει στις προκλήσεις και τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει, εν μέσω πανδημίας, ο αγροτικός κόσμος της χώρας, ανέδειξε η Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Έβρου, Νατάσα Γκαρά, κατά την ομιλία της.

Η κα Γκαρά τόνισε πως η Κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει να αντιμετωπίζει αγρότες, κτηνοτρόφους, αλιείς και παραγωγούς ως αόρατους και τον πρωτογενή τομέα ως ανύπαρκτο. Απόδειξη αποτελεί το γεγονός του σταθερού αποκλεισμού όλων των παραπάνω ακόμη και από τα πενιχρά μέτρα στήριξης που έχει ανακοινώσει η Κυβέρνηση Μητσοτάκη για άλλους κλάδους της οικονομίας.

Η Βουλευτής από τον Έβρο αναφέρθηκε στην ομιλία της στους μικρούς οινοποιούς και τους αμπελουργούς, οι οποίοι λόγω του κλεισίματος της εστίασης δεν κατάφεραν να διαθέσουν την παραγωγή τους, αλλά η Κυβέρνηση της ΝΔ δεν έχει προβλέψει για αυτούς ούτε ένα μέτρο στήριξης.

Παράλληλα η κα Γκαρά αναφέρθηκε και στην ερώτηση που κατέθεσε λίγες ημέρες πριν στην Βουλή για την διετή παράταση του Μέτρου 11 του Π.Α.Α. για τις Βιολογικές Καλλιέργειες, σημειώνοντας πως χρειάζεται μία απλή υπογραφή του αρμόδιου Υπουργού για τη συνέχιση αυτού του σημαντικού και επιτυχημένου προγράμματος. Υπενθύμισε ότι έχουν ενταχθεί σε αυτό την τελευταία τριετία περίπου 9.500 αγρότες πανελλαδικά, μεταξύ αυτών και 1.176 από τον Έβρο.

Επιπλέον η κα Γκαρά στάθηκε κατά την ομιλία της στα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν αυτή την στιγμή οι καλλιεργητές αρωματικών φυτών στη Θράκη, κυρίως λεβάντας και ρίγανης, οι οποίοι δεν μπόρεσαν μέσα στην υγειονομική κρίση να εξάγουν τα προϊόντα που μεταποιούν και παράγουν. Και για αυτούς η Κυβέρνηση της ΝΔ δεν έχει κάνει απολύτως τίποτα.

Η Βουλευτής από τον Έβρο δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στους Έλληνες κτηνοτρόφους, οι οποίοι λόγω έλλειψης ζήτησης την περίοδο του Πάσχα, αναγκάζονται σήμερα να πουλήσουν τα κοπάδια τους. Η κα Γκαρά διερωτήθηκε πότε περιμένει η Κυβέρνηση να τους ενισχύσει.

Επίσης, τόνισε η κα Γκαρά, πως είναι αναποτελεσματικό να αυστηροποιούνται οι κυρώσεις για τις ελληνοποιήσεις, την ίδια στιγμή που η Κυβέρνηση αποδυναμώνει και αδρανοποιεί τους ελεγκτικούς μηχανισμούς. Είναι σαν να «κλείνει το μάτι»  η ίδια η Κυβέρνηση στους παρανομούντες.

Τέλος, η Βουλευτής αναφέρθηκε στις συγκεκριμένες προτάσεις για την στήριξη του πρωτογενούς τομέα που έχει καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ μέσα από το πρόγραμμα «Μένουμε Όρθιοι 2», διευκρινίζοντας πως πρόκειται για άμεσες παρεμβάσεις και μέτρα ύψους 300 εκ. ευρώ για τον αγροτικό κόσμο που οφείλει η Κυβέρνηση να μελετήσει όπως:

  • μείωση των εισφορών του ΕΛΓΑ για την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο κατά 20%
  • ειδικό πρόγραμμα απορρόφησης παραγόμενων προϊόντων για στήριξη κρατικών δομών
  • ειδικό σχέδιο για την απορρόφηση της παραγωγής της αμπελουργίας
  • στήριξη των κτηνοτρόφων για απώλεια εισοδήματος λόγω χαμηλών τιμών πώλησης των ζώων
  • άμεση ενεργοποίηση του μέτρου των μικροχρηματοδοτήσεων για να αποκτήσουν οι παραγωγοί ρευστότητα
  • άμεση ενεργοποίηση του προγράμματος «φρούτα και γάλα στα σχολεία»
  • ειδική ενίσχυση για την ελαιοκαλλιέργεια και πολλά ακόμη

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο [email protected]