Όλα τα μυστικά για ένα καλό ύπνο

29 Σεπτεμβρίου 201321:16

Το «κλειδί» για όλα τα μυστικά ενός καλού και ξεκούραστου ύπνου είναι το στρώμα, σύμφωνα με τους επιστήμονες.
Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που οι ειδικοί συνιστούν στους καταναλωτές να μην παίρνουν βιαστικές αποφάσεις όταν πρόκειται να αγοράσουν ένα καινούργιο στρώμα. Πλέον οι καταναλωτές είναι ενημερωμένοι και ξέρουν πια τι πρέπει να ψάξουν. Ωστόσο, χρειάζεται έρευνα αγοράς για να βρουν το στρώμα το οποίο θα είναι ιδανικό για εκείνους.

Ο καλός ύπνος είναι το κλειδί της δημιουργικότητας.
Έρευνες έχουν δείξει ότι παραγωγικός ύπνος, ύπνος , δηλαδή, που αναπαύει και αποκαθιστά τη χαμένη ενέργεια της ημέρας, σημαίνει παραγωγική ημέρα. Αν η συγκέντρωση, η παρατήρηση ή ακόμη και η δημιουργικότητα, είναι ιδιότητες που μπορούν να μας βοηθήσουν στο καθημερινό ταξίδι μας στην εργασία και τη ζωή, προηγείται ως βάση και προυπόθεση όλων η ουσιαστική χαλάρωση του ύπνου..

Ο ύπνος είναι ζωτική ανάγκη του οργανισμού μας.
Δεν μπορεί κανείς να είναι σε καλή φυσική, ψυχική και σωματική κατάσταση, όταν δεν κοιμάται καλά. Όταν κοιμόμαστε, οι μύες και μερικά τμήματα του εγκεφάλου μας αναπαύονται και αποθηκεύουν ενέργεια, ενώ παράλληλα άλλα όργανα του σώματος εργάζονται, εκκρίνοντας, για παράδειγμα, διάφορες ορμόνες. Επομένως ο οργανισμός μας για την ομαλή λειτουργία του χρειάζεται μια περίοδο τέλειας ξεκούρασης, χρειάζεται δηλαδή έναν καλό ύπνο, που, βέβαια, διασφαλίζεται από ένα καλό στρώμα.

Εκτός από ένα καλό στρώμα

Η υποδομή του στρώματος, το πού δηλαδή ακουμπάει, είναι εξίσου σημαντική με την ποιότητά του. Εάν ακουμπά πάνω σε σανίδες, θα πρέπει να προβλεφθεί να μη δημιουργούνται μεγάλα κενά ενδιάμεσα. Το υπόστρωμα με ελατήριο ή το μεταλλικό πλαίσιο με τις ανατομικές σανίδες είναι οι ιδανικές λύσεις για την αποφυγή οποιονδήποτε προβλημάτων.

Τα στάδια του ύπνου

FGOEAIOMAH
Όλα τα μυστικά για ένα καλό ύπνο
Εκτός από ένα καλό στρώμα
Τα στάδια του ύπνου
Τα οφέλη του καλού ύπνου
Συμβουλές για ένα καλό ξύπνημα
Συμβουλές για ένα σωστό περιβάλλον ύπνου
Οι κύκλοι του ύπνου χωρίζονται μεταξύ τους με μικρά διαστήματα αφύπνισης. Ιδιαίτερα αναζωογονητικός είναι ο ύπνος κατά τους πρώτους κύκλους.

Ο κάθε κύκλος περιλαμβάνει 3 διαφορετικά είδη ύπνου:
• Ελαφρύ ύπνο, με μειωμένη σωματική δραστηριότητα.
• Βαθύ ύπνο, όταν ο εγκέφαλος και το σώμα βρίσκονται σε πλήρη ανάπαυση.
• Ύπνο REM (Rapid Eye Movement= γρήγορες κινήσεις ματιών). Στη διάρκεια του ύπνου REM ο εγκέφαλος συμπεριφέρεται σχεδόν όπως όταν είμαστε ξύπνιοι. Τα όνειρα εμφανίζονται πάντα κατά τη διάρκεια του ύπνου REM.

Τα οφέλη του καλού ύπνου

Ο καλός ύπνος προσφέρει πολλά οφέλη: δίνει ενέργεια, ευνοεί τη μνήμη και την απόδοση, βελτιώνει τη διάθεση και, σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες, συνοδεύεται από καλύτερες διατροφικές συνήθειες, αφού τα άτομα, τα οποία κοιμούνται επαρκώς, έχουν σταθερότερα γεύματα και ελέγχουν καλύτερα την όρεξή τους. Φυσικά, σύμφωνα, πάντα, με τα πορίσματα ερευνών, ο σημαντικότερος παράγοντας για έναν καλό και ξεκούραστο ύπνο είναι το στρώμα..

Συμβουλές για ένα καλό ξύπνημα

• Όταν ξυπνάτε, σηκωθείτε απ’ το κρεβάτι. Αν ξανακοιμηθείτε, μπορεί να ξυπνήσετε απότομα στη μέση ενός κύκλου.

• Σηκωθείτε ήρεμα. Δώστε χρόνο στον εαυτό σας να προσαρμοστεί στην πραγματικότητα.

• Εκτεθείτε στο φως προοδευτικά, κατά προτίμηση στο φως της ημέρας, το οποίο βοηθά στη λειτουργία του βιολογικού σας ρολογιού.

• Τεντωθείτε αργά, για να χαλαρώσετε και να ζεστάνετε τους μυς σας.

• Χασμουρηθείτε, όσο θέλετε, για να εισπνεύσετε οξυγόνο.

• Κάντε ένα ντους. Σας αναζωογονεί

• Φάτε ένα καλό και ισορροπημένο πρωινό, που θα καλύψει το 25% των ημερησίων αναγκών σας σε θερμίδες.

WFVCYLERCH

Συμβουλές για ένα σωστό περιβάλλον ύπνου

• Φροντίστε να κοιμάστε σε ένα ασφαλές, άνετο, ήρεμο
και χαλαρωτικό μέρος.

• Απομακρυνθείτε από εξωτερικές ενοχλήσεις (θόρυβο και φως).

• Αερίστε και υγράνετε το υπνοδωμάτιο.
Προσοχή, να μην είναι πολύ ζεστό.

• Κρύψτε όλα τα ρολόγια.
Η συνειδητοποίηση του χαμένου χρόνου ξεκούρασης δημιουργεί άγχος.

• Διατηρήστε το κρεβάτι και το στρώμα σε καλή κατάσταση.

Τι πρέπει να προσέξετε στην επιλογή του στρώματός σας

Ο ύπνος είναι η κύρια πηγή ξεκούρασης για τον οργανισμό. Ο μέσος όρος ύπνου για τον άνθρωπο κυμαίνεται μεταξύ 7-8 ωρών ημερησίως. Καλύπτει, δηλαδή, περίπου το 1/3 της ζωής του. Γι’ αυτό είναι απαραίτητο να του εξασφαλιστούν οι καλύτερες συνθήκες και προυποθέσεις. Βασικότερη όλων είναι το στρώμα.

Η επιλογή του στρώματος είναι μια πραγματικά προσωπική υπόθεση, αφού εξαρτάται από τις ιδιαίτερες ανάγκες και προτιμήσεις μας για ό, τι νιώθουμε πως μας ξεκουράζει και μας χαλαρώνει.

Οι έρευνες που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα δείχνουν ότι οι καταναλωτές έχουν αντιληφθεί πλέον την τεράστια σημασία που έχει η επιλογή ενός σωστού στρώματος, προκειμένου να διασφαλιστεί η υγιεινή και η αντοχή του σε βάθος χρόνου, αλλά και, κυρίως, η καλή ποιότητα του ύπνου.

Ανταποκρινόμενοι στις σύγχρονες ανάγκες των καταναλωτών, η Matt Royal δημιούργησε μια γκάμα προϊόντων που εξασφαλίζει όλες τις προϋποθέσεις για ένα καλό και ξεκούραστο ύπνο.

Τα στρώματα MATT ROYAL θα τα βρείτε στο κατάστημα Inside Εμμανουηλίδης, Facebook Page

 

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο [email protected]