«Όχι στον Χρυσό» από τους Δημάρχους της Θράκης

12 Νοεμβρίου 201909:13

Κοινή συνέντευξη τύπου-εναντίωση στην εξόρυξη χρυσού στη Θράκη έδωσαν στην Κομοτηνή ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης δήμων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Βαγγέλης Λαμπάκης, ο δήμαρχος Κομοτηνής Γιάννης Γκαράνης, ο δήμαρχος Μαρωνείας Σαπών Ντίνος Χαριτόπουλος, ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Γιάννης Ζαμπούκης και ο εκπρόσωπος της διανομαρχιακής επιτροπής κατά της εξόρυξης και μεταλλουργίας χρυσού Ροδόπης Έβρου.

Ιδιαίτερη έμφαση από τον δήμαρχο Κομοτηνής και συντονιστή της συνέντευξης δόθηκε στη διατήρηση της κάθετης αντίθεσης της τοπικής κοινωνίας στην εξόρυξη χρυσού, ενώ ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Γιάννης Ζαμπούκης, μίλησε για τους αγώνες της τοπικής κοινωνίας και των φορέων που έγιναν στην πρωτεύουσα του Έβρου.

Με τη σειρά του ο δήμαρχος Μαρωνείας Σαπών τόνισε τη «σταθερή και διαχρονική αντίθεση του Δήμου», εξηγώντας αναλυτικά τους λόγους που δεν πρέπει να γίνει η εν λόγω επένδυση στην περιοχή.

Ο πρόεδρος της ΠΕΔ Βαγγέλης Λαμπάκης,  πήρε τα εύσημα από τον δήμαρχο Κομοτηνής ως ο άνθρωπος που “τρέχει” το θέμα και δεν το αφήνει να “κοιμηθεί”, ενημέρωσε για μια σειρά πρωτοβουλιών που ελήφθησαν ακόμη στον Καναδά . Συγκεκριμένα,  μετέφερε την επιστημονική τεκμηρίωση καθηγητών για τις αρνητικές επιπτώσεις της εξόρυξης διαμηνύοντας πως «Οι χρυσοθήρες δεν θα αφήσουν τίποτα όρθιο».

Η Σταυρούλα Εμμανουηλίδου από τη Διανομαρχιακή Επιτροπή ενάντια στην εξόρυξη χρυσού στη Θράκη, είπε χαρακτηριστικά πως το «το θέμα έχει ανακινηθεί από τη νέα κυβέρνηση» λέγοντας για ακόμα μια φορά “ΟΧΙ” .

Φωτο: Χρόνος