Πώς θα έρθει φέτος το Άγιο Φως στην Ελλάδα

8 Απριλίου 202000:07

Με ολιγομελή αποστολή και με λιτή τελετή επί ελληνικού εδάφους θα έρθει τελικά φέτος το Άγιο Φως από τον Πανάγιο Τάφο στην Ελλάδα.

Το Υπουργείο Εξωτερικών αποφάσισε τελικά να μη ματαιώσει την καθιερωμένη ελληνική αποστολή στα Ιεροσόλυμα, ωστόσο, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του GRTimes.gr, σε αυτήν θα συμμετέχει πολύ περιορισμένος αριθμός ατόμων και συγκεκριμένα ο έξαρχος – εκπρόσωπος του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων στην Ελλάδα, μαζί με έναν ιερέα και έναν μητροπολίτη.

Μάλιστα, οι επίσημοι απεσταλμένοι θα παραλάβουν το Άγιο Φως στο αεροπλάνο, καθώς υπάρχει απαγόρευση εισόδου ξένων πολιτών στο Ισραήλ και θα επιστρέψουν στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» στην Αθήνα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η υποδοχή στην Αθήνα δεν πρόκειται να γίνει με τιμές αρχηγού κράτους, όπως συμβαίνει από το 2001 με τιμητικά αγήματα και παρουσία συλλόγων. Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να μην συγκεντρωθεί κόσμος και στην τελετή να παρευρεθούν ο υφυπουργός Εξωτερικών, Κώστας Βλάσης, ο ελάχιστος δυνατός αριθμός ανθρώπων και πιθανόν μόνο ένα μικρό άγημα.

Πρόβλημα η μεταλαμπάδευση τους ναούς της χώρας

Στη συνέχεια, το Άγιο Φως θα μεταφερθεί στο Μετόχι του Παναγίου Τάφου στην Αθήνα και προς το παρόν παραμένει άγνωστο το εάν και πώς θα μεταλαμπαδευτεί στις υπόλοιπες μητροπόλεις της χώρας.

Βέβαιο θεωρείται ότι δεν πρόκειται να μεταφερθεί σε άλλες πόλεις με ειδικές πτήσεις, όπως συνέβαινε στο παρελθόν. Είναι πιθανό να μεταφερθεί με τακτικές πτήσεις, οι οποίες, όμως, είναι πολύ περιορισμένες το τελευταίο διάστημα. Έτσι, με δεδομένο ότι το αεροπλάνο αναμένεται να προσγειωθεί στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» μετά τις 6 το απόγευμα του Μεγάλου Σαββάτου, είναι σχεδόν βέβαιο ότι δεν πρόκειται να φτάσει ακόμα και σε μεγάλες πόλεις, όπως η Θεσσαλονίκη.

Άγνωστο, εξάλλου, παραμένει και το αν θα μεταλαμπαδευτεί ακόμα και στις υπόλοιπες ενορίες της Αττικής, καθώς αυτό προϋποθέτει οι εφημέριοι των ναών να το παραλάβουν από το Μετόχι του Παναγίου Τάφου, το οποίο συνεπάγεται μετακινήσεις και συγχρωτισμό.

Αναμένεται νέα απόφαση του υπουργείου

Το τοπίο αναμένεται να ξεκαθαρίσει μέχρι τις 11 Απριλίου, οπότε λήγει η ισχύς της απόφασης της υπουργού Παιδείας, Νίκης Κεραμέως, για τέλεση οποιασδήποτε λειτουργίας ναού όλων των θρησκειών.

Δεδομένου ότι τα περιοριστικά μέτρα κυκλοφορίας εξαιτίας του κορωνοϊού έχουν παραταθεί μέχρι τις 27 Απριλίου, η υπουργός αναμένεται να εκδώσει νέα απόφαση, στην οποία εκτιμάται ότι θα προσδιοριστεί το τι θα ισχύει για τις λειτουργίες της Μεγάλης Εβδομάδας, αλλά και για τη διαδικασία μεταλαμπάδευσης του Αγίου Φωτός στους ναούς της χώρας.