Πούπουλο vs Μαλλί

5 Φεβρουαρίου 201822:26

Τα πουπουλένια και τα μάλλινα θεωρούνται οι 2 καλύτεροι τύποι παπλωμάτων. Το συμπέρασμα αυτό οδηγεί σε μια πολύ λογική ερώτηση: Ποιο είναι καλύτερο;

Ας δούμε τα υπέρ και τα κατά του κάθε παπλώματος, ξεκινώντας με το πούπουλο.

Το πούπουλο φημίζεται για τη ζεστασιά του, όμως αυτό δεν είναι το μόνο του προτέρημα. Ας δούμε γιατί ξεχωρίζει από τα άλλα παπλώματα:

Τα υπέρ

Η θερμότητά του: Το πούπουλο είναι απ’ τις πιο ζεστές πρώτες ύλες για την κατασκευή παπλωμάτων, αν όχι η πιο ζεστή. Αυτός είναι και ο λόγος που είναι τόσο διαδεδομένο σε χώρες με τόσο «βαρύ» κλίμα, όπως η Νορβηγία και ο Καναδάς. Η θερμότητα των πουπουλένιων παπλωμάτων είναι άμεσα συνδεδεμένη με την αναλογία του παπλώματος σε φτερό-πούπουλο (τα παπλώματα με περισσότερο φτερό δεν είναι τόσο ζεστά καθώς ο μίσχος του φτερού μειώνει την αποδοτικότητά τους) και τη γέμισή τους. Για το κλίμα της Ελλάδας, το ιδανικό πουπουλένιο πάπλωμα έχει τουλάχιστον 80/20 αναλογία σε πούπουλο-φτερό και γέμιση 200 γρ. με το μέγιστο 250 γρ./τ.μ. παπλώματος (ή από 9 έως 11,5 TOG). Παπλώματα με γέμιση μεγαλύτερη των 300 γρ./τ.μ. ή με πάνω από 11,5 TOG μπορεί να αποδειχτούν πολύ ζεστά για το δικό μας κλίμα.

Το βάρος του: Το πούπουλο είναι ελαφρύ σαν… πούπουλο! Το σχεδόν ανύπαρκτο βάρος του, κάνει τα πουπουλένια παπλώματα ιδανικά για έναν άνετο ύπνο, γιατί μας δίνει πλήρη ελευθερία κινήσεων και δεν μας πλακώνει. Ένα πουπουλένιο πάπλωμα είναι ιδιαίτερα περιορισμένου όγκου και δεν θυμίζει καθόλου τα συμβατικά παπλώματα που είναι γεμισμένα με βάτα. (Προσέξτε πολύ να μην ξεγελαστείτε με κάποιο πολύ ογκώδες πάπλωμα που μπορεί να περιγράφεται ως «πουπουλένιο». Το πιο πιθανό είναι πως θα είναι λάθος, καθώς ένα πολύ γεμάτο πουπουλένιο πάπλωμα είναι εξαιρετικά ακριβό).

Η τέλεια εφαρμογή του: Τα πουπουλένια παπλώματα αγκαλιάζουν τέλεια το σώμα, πράγμα που και ενισχύει τη θερμότητά τους αφού με αυτό τον τρόπο μοιράζεται ισόβαθμα σε όλα τα μέρη του σώματος (κάτι που δεν συμβαίνει στον ίδιο βαθμό με τους άλλους τύπους παπλωμάτων) αλλά και τα κάνει ιδανική επιλογή για χουχούλιασμα!

Τα κατά:

Η συντήρησή του: Αν και τα πουπουλένια όπως και κάθε άλλο πάπλωμα μπορούν να πλυθούν κανονικά, η διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί είναι λίγο απαιτητική και προτείνεται κυρίως σε περίπτωση που στο σπίτι έχετε και στεγνωτήριο εκτός από πλυντήριο. Για να καθαριστεί σωστά το πουπουλένιο πάπλωμα θα πρέπει να το πλύνετε σε πρόγραμμα για ΕΥΑΙΣΘΗΤΑ χωρίς πολύ απορρυπαντικό και χωρίς ΚΑΘΟΛΟΥ μαλακτικό (χαλάνε την αποδοτικότητα του πούπουλου). Στη συνέχεια πρέπει να το περάσετε 2 φορές απ’ τις στροφές για να σιγουρευτείτε ότι έχει φύγει όλο το απορρυπαντικό και μετά να το βάλετε στο στεγνωτήριο μαζί με 2-3 μπαλάκια του τέννις για ν’ αποφύγετε τη μαζοποίηση του πούπουλου. Η πιο εύκολη επιλογή θα ήταν να το πάτε στο καθαριστήριο. Ο προτεινόμενος χρόνος για τον καθαρισμό ενός πουπουλένιου παπλώματος είναι 1 φορά τον χρόνο ή τα 2 χρόνια αν το χρησιμοποιείτε χωρίς παπλωματοθήκη και μια φορά στα 3 ή στα 5 χρόνια αν το χρησιμοποιείτε με παπλωματοθήκη.

Η θερμότητά του: Το πιο μεγάλο του ατού είναι επίσης και μειονέκτημα μιας και τα πουπουλένια παπλώματα δεν είναι θερμοστατικά και αν επιλέξουμε ένα πολύ ζεστό για εμάς, θα οδηγήσει σε άβολο ύπνο και εφίδρωση. Αυτό πρέπει να το έχουμε υπόψην μας ειδικά όταν αγοράζουμε πουπουλένιο πάπλωμα για τα παιδιά, αφού αν ζεσταθούν πολύ θα το πετάξουν από πάνω τους με κίνδυνο να αρρωστήσουν.

Ο θόρυβος: Τα παπλώματα που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φτερό, τείνουν να «ακούγονται» κάθε φορά που κινούνται. Αυτό παρατηρείται πολύ λιγότερο σε παπλώματα με υψηλότερη περιεκτικότητα σε πούπουλο.

Οδηγίες για τη μέτρηση θερμότητας πουπουλένιων παπλωμάτων

Ο διεθνής όρος για τη μέτρηση της θερμότητας των πουπουλένιων παπλωμάτων λέγεται tog και στον πίνακα που ακολουθεί φαίνεται η ιδανική μέτρηση σε togs ανά εποχή και θερμοκρασία.

 

Πολλές φορές οι καταναλωτές επιχειρούν να κατανοήσουν τη θερμική απόδοση ενός παπλώματος με βάση το βάρος του, που σε κάποιες περιπτώσεις λειτουργεί και αυτό ως δείκτης θερμότητας, κάτι όμως που δεν ισχύει για τα πουπουλένια παπλώματα, καθώς είναι από τη φύση τους πολύ ελαφριά.

Συνεχίζουμε με το μαλλί

 

Το μάλλινο πάπλωμα θεωρείται το πιο υγιεινό και είναι ιδανικό για παιδικό κρεβάτι. Ας δούμε και τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά του:

Τα υπέρ:

Η θερμοστατικότητά του: Τα μάλλινα παπλώματα δεν σε ζεσταίνουν. Ούτε όμως σε κάνουν να κρυώνεις. Για την ακρίβεια, είναι θερμοστατικά, δηλαδή κρατάνε το σώμα σε μια σταθερή θερμοκρασία, είτε στους 20 βαθμούς είτε στους 5. Έτσι μπορούν να χρησιμοποιηθούν για περισσότερο καιρό μέσα στο χρόνο από ότι άλλα παπλώματα, όπως τα πουπουλένια και τα συμβατικά.

Η αντιστατική του φύση: Τα μαλλί παράγει στατικό ηλεκτρισμό. Ο στατικός ηλεκτρισμός των παπλωμάτων δεν φτάνει σε εμάς λόγω του βαμβακερού περιβλήματός τους, ωστόσο αποδεικνύεται πάρα πάρα πολύ ενοχλητικός για τα ακάρεα και άλλους μικροοργανισμούς. Για το λόγο αυτό, είναι και τα πιο υγιεινά παπλώματα.

Η υγροσκοπικότητά του: Μερικές ποικιλίες μαλλιού, και συγκεκριμένα αυτή της καμήλας, απορροφούν την υγρασία και την εξατμίζουν γρήγορα, εμποδίζοντας έτσι την εφίδρωση την ώρα του ύπνου. Αυτός είναι και ο λόγος που θεωρούνται ιδανική επιλογή για παιδιά.

Ο μεγάλος κύκλος ζωής του: Με τη σωστή φροντίδα, ένα μάλλινο πάπλωμα μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 15 χρόνια ζωής.

Τα κατά:

Η θερμότητά του: Σε περιοχές όπου οι θερμοκρασίες πέφτουν κάτω από 5 βαθμούς κελσίου, το μάλλινο πάπλωμα ίσως να αποδειχτεί ανεπαρκές και να πρέπει να επιλέξετε κάτι πιο ζεστό, όπως το πουπουλένιο.

Το βάρος του: Αν και δεν θεωρούνται βαριά παπλώματα, τα μάλλινα είναι σίγουρα αρκετά πιο βαριά από τα πουπουλένια και δεν αφήνουν την ίδια αίσθηση στο σώμα. Δεν είναι δηλαδή τόσο χουχουλιάρικα.

Η συντήρησή του: Η φροντίδα των μάλλινων παπλωμάτων δεν διαφέρει καθόλου από αυτή των πουπουλένιων. Είναι το ίδιο απαιτητική και συστείνεται το στεγνό καθάρισμα σε ένα καθαριστήριο της εμπιστοσύνης σας.

Οδηγίες για τη μέτρηση θερμότητας μάλλινων παπλωμάτων

Όπως είπαμε και πριν, τα μάλλινα παπλώματα είναι θερμοστατικά, δηλαδή κρατάνε το σώμα σε μια σταθερή θερμοκρασία είτε στους 5 είτε στους 20 βαθμούς, οπότε δεν έχει νόημα να τα κατατάξουμε βάση της θερμότητάς τους. Θα ήταν πολύ πιο αποδοτικό όμως αν τα κατατάσσαμε βάσει της γέμισής τους. Προτιμήστε παπλώματα με γέμιση μαλλιού καμήλας ή κασμίρ, μιας και θεωρούνται οι 2 καλύτερες ποικιλίες λόγω της υγροσκοπικότητάς τους. Οι αμέσως επόμενες ποικιλίες που προτείνουμε είναι το μαλλί merinos καθώς και το μαλλί Βρετανίας, Νέας Ζηλανδίας και Αυστραλίας.

Συμπέρασμα:

Αν κατοικείτε σε περιοχή με μέτριο προς βαρύ χειμώνα και σας αρέσει το ελαφρύ σκέπασμα στον ύπνο, προτιμήστε ένα πουπουλένιο πάπλωμα που θα έχει τουλάχιστον 80/20 αναλογία σε πούπουλο- φτερό και γέμιση 200 γρ. με το μέγιστο 250 γρ./τ.μ. παπλώματος (ή από 9 έως 11,5 TOG). Αν πάλι σας αρέσει ένα πιο βαρύ σκέπασμα σαν αίσθηση και θέλετε να μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα το πάπλωμά σας, προτιμήστε ένα μάλλινο. Αν κατοικείτε σε κάποια πολύ κρύα περιοχή της Ελλάδας, με θερμοκρασίες που τον χειμώνα παραμένουν για καιρό κάτω από το 0 προτιμήστε ένα πουπουλένιο πάπλωμα 11,5 έως 13,5 TOG. Aν ιδρώνετε εύκολα στον ύπνο σας, αποφύγετε το πολύ ζεστό πουπουλένιο πάπλωμα γιατί θα σας είναι δυσάρεστο στον ύπνο.

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο [email protected]