Πρόκληση η δημιουργία νοσοκομείων (σχεδόν) μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης

27 Μαρτίου 202119:51

Περισσότερα από 200 άτομα από τον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα της υγείας, την ακαδημαϊκή και επιστημονική κοινότητα, ανεξάρτητοι ερευνητές, μηχανικοί και φοιτητές παρακολούθησαν το Διεθνές Διαδικτυακό Συνέδριο με τίτλο «Προς την κατεύθυνση νοσοκομείων σχεδόν μηδενικής κατανάλωσης ενέργειας» που διοργανώθηκε από το Εργαστήριο Περιβαλλοντικού και Ενεργειακού Σχεδιασμού Κτιρίων και Οικισμών του Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης.

Κατά την έναρξη του συνεδρίου, η Καθηγήτρια Αργυρώ Δημούδη, συντονίστρια του έργου ZenH Balkan
καλωσόρισε ομιλητές και συμμετέχοντες, ενώ αμέσως μετά, ακολούθησαν χαιρετισμοί από
– τον Πρόεδρο του Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, Αναπλ. Καθηγητή Σπυρίδωνα Ντούγια,
– τον Συντονιστή της Κοινής Γραμματείας του Προγράμματος Διακρατικής Συνεργασίας Interreg V-B “Βαλκανική-Μεσόγειος”, Δρ. Θεμιστοκλή Χατζηκωνσταντίνου και
– τον Υφυπουργό Υποδομών και Ενέργειας στην Αλβανία κ. Gjergji Simaku.
Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, περισσότεροι από 15 ομιλητές από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, το Πολυτεχνείο Κρήτης, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Ινστιτούτο Κύπρου και το Πολυτεχνείο του Μιλάνου, καθώς και εμπειρογνώμονες από τις χώρες των εταίρων – Ελλάδα, Βουλγαρία, Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, Αλβανία και Κύπρος – παρουσίασαν και ανέδειξαν θέματα που σχετίζονται με τη δημιουργία κτιρίων νοσοκομείων μηδενικής ή σχεδόν μηδενικής κατανάλωσης ενέργειας.
Επίσης, ο Καθ. Ματθαίος Σανταμούρης, Καθηγητής Υψηλής Αρχιτεκτονικής Απόδοσης στο Πανεπιστήμιο της Νέας Νότιας Ουαλίας στην Αυστραλία συμμετείχε ως Προσκεκλημένος Ομιλητής.

Τέλος, στο δεύτερο μέρος του συνεδρίου, στελέχη και εμπειρογνώμονες των εταίρων παρουσίασαν τις δραστηριότητες και τα αποτελέσματα του έργου ZenH Balkan στην Ελλάδα, τη Βουλγαρία, τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, την Αλβανία και την Κύπρο.
Το συνέδριο διοργανώθηκε στο πλαίσιο του έργου ZenH Balkan «Προς την κατεύθυνση νοσοκομείων μηδενικής κατανάλωσης ενέργειας στη Βαλκανική περιοχή», το οποίο εντάσσεται στο Πρόγραμμα Διακρατικής Συνεργασίας Interreg V-B “Βαλκανική-Μεσόγειος” και υλοποιείται με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εθνικών πόρων των συμμετεχουσών χωρών. Το έργο συντονίζεται από το Εργαστήριο Περιβαλλοντικού και Ενεργειακού Σχεδιασμού Κτιρίων και Οικισμών του Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, με την επιστημονική ευθύνη της Καθηγήτριας Αργυρώς Δημούδη, Διευθύντριας του Εργαστηρίου.

Οι παρουσιάσεις του συνεδρίου και τα πρακτικά θα είναι σύντομα διαθέσιμα στον ιστότοπο του έργου
https://www.zenhbalkan.edu.gr
ενώ μπορείτε να παρακολουθήσετε το πλήρες συνέδριο στο κανάλι Youtube του έργου
https://www.youtube.com/channel/UCpxVyxKnIdL7F4H56ZyhfoA

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr