“Σκηνικό πολέμου” στήνεται στον Έβρο… με 4 λεωφορεία;

4 Ιουνίου 202013:32

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Η επιφυλακή των ελληνικών δυνάμεων στον Έβρο δεν σταμάτησε ποτέ καθώς η υβριδική απειλή της λαθρομετανάστευσης βρισκόταν πάντοτε ενεργή!

Ωστόσο, μετά την ύφεση που προηγήθηκε λόγω κορωνοϊού, η κινητικότητα που είχε εντοπισθει ήδη από τα μέσα Απριλίου στα (νέα) δρομολόγια των λαθρομεταναστών εντοπίζεται πλεον αυξημένη ενώ κατάγραφεται συγκέντρωση και παρουσία ομάδων προσφύγων επί τουρκικού εδάφους που εικάζεται ότι αποτελούν μέρος ενός (νέου) σχεδίου προσβολής των ελληνικών συνόρων εντός των προσεχών ωρών.

Δημοσιογραφικές αναφορές από τουρκικά και ελληνικά τοπικά μέσα ενημέρωσης ήδη από το βράδυ της Τετάρτης 3/6 αναφέρουν την άφιξη λεωφορείων που μεταφέρουν μετανάστες στην περιοχή της Αδριανούπολης καλλιεργώντας οι μεν τούρκοι ένα κλίμα εκφοβισμού και οι δε Έλληνες συνάδελφοι μία ατμόσφαιρα πολεμική..

Σύμφωνα με αναφορές του Ράδιο Εβρος γίνεται λόγος για άφιξη μεταναστών με λεωφορεία στην περιοχή της Αδριανούπολης ενώ το evrosonline.gr μετέδωσε πως το συγκεντρωμένο πλήθος των μεταναστών εντοπίζεται σε σημεία τόσο στην περιοχή της Ανδριανούπολης όσο και στην τουρκική πλευρά ύψους του Πετάλου στον Πέπλο καθώς και στα Ύψαλα, όμως οι εκτιμήσεις για την ύπαρξη 6.000 ατόμων δεν επιβεβαιώνονται μέχρι στιγμής, και μάλλον πρόκειται για αναπαραγωγή δημοσιευμάτων από τουρκικά μέσα, όπως το Haber Turk.

Το Komotinipress επικοινωνώντας με πηγές επί τουρκικού εδάφους χθες το βράδυ (22.00) επαλήθευσε την επιβίβαση προσφύγων που διαβιούν στην Τουρκία σε 4 λεωφορεία στην Αδριανούπολη κι αυτό οφείλεται τόσο στη χαλάρωση των μέτρων κατά του κορονοϊού όσο και την άρση της απαγόρευσης μετακίνησης στην Τουρκία. Σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες πρόκειται για ομάδες προσφύγων που είχαν ήδη βρεθεί στο Παζάρκουλε τον Φεβρουάριο/Μάρτιο και εν συνεχεία είχαν απομακρυνθεί 500 εξ αυτών στις δομές προσφύγων Malatya Beydağı , Osmaniye, Kırklareli , Kocaeli , άλλοι 500 σε κέντρα του Τσανάκαλε και της Σμύρνης ενώ τέλη Απριλίου είχε αναφερθεί η παρουσία μεγάλων ομάδων προσφύγων (Συρίων, Αφγανών, Ιρανών) σε σταθμούς λεωφορείων στο Gaziemir και Σμύρνη με προορισμό την περιοχή της Αδριανούπολης, παραπέμποντας σε εικόνες του περασμένου Μαρτίου.

  

Οι πληροφορίες του Komotinipress επίσης αναφέρουν ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα εντοπίζονται ομάδες λαθρομεταναστών καθ’ολο το μήκος της ελληνικής μεθορίου με κομβικά σημεία τις Καστανίες, το Πέταλο, το Σοφικό, το Τυχερό και άλλα μικρότερα περάσματα.

Στον αντίποδα, στην ελληνική πλευρά παρατηρείται συγκέντρωση δυνάμεων Στρατού και Αστυνομίας , όπου εκτός από τη μεγάλη ενίσχυση με αστυνομικούς και έμψυχο δυναμικό του Στρατού, στον Έβρο βρίσκονται ήδη 1000 συνοριοφύλακες. Σε αυτούς, αναμένεται να προστεθούν ακόμα 400 το άμεσο προσεχές διάστημα. Να υπενθυμίσουμε ότι έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή και περίπου 300 άνδρες της FRONTEX . Την ίδια ώρα, αποφασίστηκε η χρήση ενός κονδυλίου της τάξεως των 20 εκατομμυρίων ευρώ για αστυνομικό εξοπλισμό, κράνη, ασπίδες και δακρυγόνα.

Στον Έβρο θα βρεθεί σήμερα ο ΥΦΕΘΑ κ. Αλκιβιάδης Στεφανής, πραγματοποιώντας προγραμματισμένη επίσκεψη σε σχηματισμούς, ενώ θα παρακολουθήσει και εκπαιδευτικές δραστηριότητες μονάδων. Σύμφωνα με το πρόγραμμα του ΥΦΕΘΑ μετά τον Έβρο το απόγευμα θα βρίσκεται στην Ξάνθη.

Ο αντιδήμαρχος Φερρών, κ. Δ. Κολγιώνης, σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον ΣΚΑΙ ανέφερε πως στο κεντρικό και Νότιο Έβρο για την ώρα η κατάσταση είναι ήρεμη και πως υπάρχει απόλυτη ετοιμότητα των ελληνικών δυνάμεων, ενώ αν χρειαστεί υπάρχουν στην περιοχή και οι αγρότες για να συμβάλλουν και αυτοί. Παράλληλα, ο ίδιος σημειώνει ότι θα υπάρχει η ίδια αποφασιστικότητα όπως συνέβη και τον Μάρτιο.

Οι παραπάνω πληροφορίες δεν δίνουν σαφείς ενδείξεις ότι οι τουρκικές αρχές προετοιμάζουν άμεσα δεύτερη απόπειρα πίεσης των ευρωπαϊκών/ελληνικών συνόρων αλλά είναι εμφανές ότι δεν αποτρέπουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Μέσα από ένα  περίπλοκο δίκτυο ΜΚΟ και σε συνδυασμό με την χρήση μέσων κοινωνικής δικτύωσης προβάλλεται η “δυνατότητα” να περάσουν στην “ευρωπαϊκή ενδοχώρα” όσοι επιχειρουν να διασχίσουν τα ελληνοτουρκικά σύνορα, όπως φαίνεται και στο συνημμένο βίντεο του Edirne TV .

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο [email protected]