Στ. Πέτσας: Πιθανή επέκταση των μέτρων στήριξης για εργαζόμενους και επιχειρήσεις, έως τα μέσα Ιουνίου

7 Απριλίου 202000:38

Το μήνυμα που στέλνουμε σήμερα είναι ότι έχουμε πολύ καλύτερα αποτελέσματα, για την πορεία της νόσου, σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρώπης. Αυτή η τοποθέτηση προέρχεται από τον Στέλιο Πέτσα, ο οποίος μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ επανέλαβε ότι πρέπει να συνεχιστούν τα αυστηρά μέτρα «για να μην πάει χαμένος ο κόπος όλης αυτής της περιόδου». Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μίλησε για «χαραμάδα» που μπορεί να υπάρξει τον Απρίλιο, ώστε να έρθει ένας καλύτερος Μάιος.

Για το Πάσχα, ο κ. Πέτσας παραδέχτηκε ότι η κυβέρνηση εξετάζει όλα τα σενάρια για να περιοριστούν ακόμα περισσότερο οι μετακινήσεις. Πάντως, γνωστοποίησε ότι θα υπάρξει αυστηροποίηση των προστίμων, ενώ θα γίνεται καλύτερος έλεγχος στις εθνικές οδούς. «Δεν κάνουμε κάθε σαββατοκύριακο βόλτες στο χωριό μας», είπε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, απομακρύνεται το ενδεχόμενο πρόσθετων περιοριστικών μέτρων, συνολικά. Δεν ισχύει όμως το ίδιο για συγκεκριμένες περιοχές της χώρας, όπου θα διαπιστωθεί ότι τα μέτρα δεν εφαρμόζονται όσο θα έπρεπε.

Ο κ. Πέτσας επανέλαβε ότι θα υπάρξει η κατάλληλη ισορροπία, ώστε να μην υπάρξει μαζική μετακίνηση των πολιτών στα νησιά ή αλλού κατά τις γιορτινές ημέρες του Πάσχα.

Αναφορικά με τα μέτρα στήριξης της οικονομίας και των πολιτών, ο κ. Πέτσας μίλησε για ενδεχόμενη επανάληψη των μέτρων που έχουν εξαγγελθεί «για τον Μάιο και μέχρι τα μέσα Ιουνίου. 14 δισ ευρώ για τους εργαζόμενους και άλλα 10 δισ. ευρώ για επιχειρήσεις», τόνισε με νόημα. Αναφορικά με τις αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν συνολικά στην Ευρώπη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι μένει να συμφωνηθεί πώς θα υπάρχει πρόσβαση σε ένα δανεισμό των χωρών είτε μέσω ευρωομολόγου είτε μέσω ενός μηχανισμού, χωρίς όρους. Για τα τεστ για τον κορονοϊό, υπογράμμισε ότι ο χρόνος είναι πολύτιμος και πρέπει οι χώρες που έχουν τη δυνατότητα να προχωρήσουν στην άμεση παραγωγή τους.

Απαντώντας στις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Πέτσας τόνισε ότι «το γενικό που παρουσίασε ο κ. Τσίπρας δεν διαφέρει πολύ από το δικό μας. Όμως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν τα πάει καλά με τους λογαριασμούς. Από τη μη αναφορά στο κόστος της μη καταβολής φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων, υπάρχει μια δαπάνη 12 δισ. ευρώ. Πρέπει να είμαστε προσεχτικοί και σοβαροί» πρόσθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Σε ότι αφορά την έλευση του Αγίου Φωτός για το Πάσχα, ο κ. Πέτσας γνωστοποίησε ότι γίνονται επαφές και με την κυβέρνηση του Ισραήλ και σύντομα θα πραγματοποιηθούν οι σχετικές ανακοινώσεις.