Στη Σαμοθράκη συνεδρίασε το Δ.Σ. του Εμπορικού Επιμελητηρίου Έβρου

14 Οκτωβρίου 201909:53

Στη Χώρα της Σαμοθράκης συνεδρίασε χθες Κυριακή το σώμα του Διοικητικού Συμβουλίου του Εμπορικού Επιμελητηρίου Έβρου, στέλνοντας μήνυμα συμπαράστασης στους κατοίκους αλλά και τους επιχειρηματίες του νησιού. 

Αξίζει δε να αναφερθεί πως ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Έβρου, Χριστόδουλος Τοψίδης πρότεινε στο σώμα τουλάχιστον δύο συνεδριάσεις ετησίως να πραγματοποιούνται στο νησί.

Ειδικότερα τα θέματα που συζητήθηκαν ήταν τα εξής:

 • Σύσταση τριμερούς επιτροπής από το Επιμελητήριο, τον Δήμο Σαμοθράκης και τον Σύλλογο Επαγγελματιών Σαμοθράκης για τον καλύτερο συντονισμό θεμάτων που αφορούν το νησί.
 • Από τον προϋπολογισμό του τρέχοντος έτους το Επιμελητήριο θα χορηγήσει ένα χρηματικό ποσό για την προβολή της Σαμοθράκης (επειδή δεν ήμουν από την αρχή μεταφέρω με επιφύλαξη το ποσό των 3 χιλιάδων ευρώ), το οποίο θα συνεχιστεί και τις επόμενες χρονιές πιθανόν και με μεγαλύτερα ποσά.

 • Θα διατεθεί χώρος του Επιμελητηρίου στον Δήμο Σαμοθράκης για τυχόν συναντήσεις στην Αλεξανδρούπολη που πρέπει να γίνονται εκεί με γραμματειακή υποστήριξη.

 • Ο δήμαρχος Σαμοθράκης κύριος Νίκος Γαλατούμος αποκάλυψε για πρώτη φορά πως πρότεινε στον Υπουργό Εθνικής Άμυνας κύριο Νίκο Παναγιωτόπουλο λόγω έλλειψης χώρων φιλοξενίας στα κέντρα εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων, να έρχεται ένας αριθμός στην Σαμοθράκη που και χώρος υπάρχει λόγω της μείωσης του στελεχιακού δυναμικού στο νησί και την τοπική οικονομία να στηρίξουν μιας και όπως ανέφερε ο Στρατός κρατάει ζωντανές τις επιχειρήσεις τον χειμώνα. Ο Υπουργός δεσμεύτηκε να το προωθήσει και εντός του Οκτωβρίου θα υπάρχει η απάντηση, οπότε ζήτησε από τον κύριο Τοψίδη να μεσολαβήσει, ο οποίος και δέχτηκε.

 • Αποφασίστηκε η εκ νέου πρόταση προς το Σ.Α.Σ να επαναδρομολογηθεί η γραμμή του Λαυρίου.

 • Δήμαρχος και Πρόεδρος Επιμελητηρίου συμφώνησαν να πραγματοποιήσουν κοινό ταξίδι στην Αθήνα για συνάντηση με την ΕΣΗΕΑ για την επανέναρξη των Δημοσιογραφικών Συνεδρίων στην Σαμοθράκη.

 • Από όλες τις πλευρές ειπώθηκε πως η κρίση του καλοκαιριού, η δυσφήμιση αλλά από την άλλη η προβολή του θέματος καθώς και η στήριξη της κυβέρνησης μπορεί να γίνει ευκαιρία τουριστικής ώθησης.

 • Επισημάνθηκε πως πρέπει να διεκδικηθούν όσο το δυνατόν περισσότερα επιδοτούμενα δρομολόγια, ει δυνατόν και τις 365 μέρες του έτους για την μείωση του κόστους μεταφοράς προς και από το νησί.

 • Πρέπει το ίδιο το νησί με τους φορείς του να αποφασίσει τι είδους τουρισμού θέλει να αναπτύξει για να μπορέσει από το Επιμελητήριο να υπάρξει η αντίστοιχη υποστήριξη. Αυτό ειπώθηκε μετά την τοποθέτηση της αντιδημάρχου κυρίας Χρυσάνθης Αντωνάκη για την τεράστια ιστορική σημασία που έχει η Σαμοθράκη, η οποία είναι άγνωστη στους πολλούς και πως πρέπει να την προβάλλουμε για την προσέλκυση θεματικού τουρισμού.

 • Δήμος και Επιμελητήριο αλληλοεπιβεβαίωσαν τις πληροφορίες τους πως σύντομα θα γίνει ΕΠΙΤΈΛΟΥΣ ο καθαρισμός των λιμανιών της Σαμοθράκης, εκεί ο Δήμαρχος Σαμοθράκης ενημέρωσε πως πρότεινε στον ΥΝΑΝΠ την δημιουργία ντόκου για να μπορούν να δένουν μεγαλύτερα πλοία, ο Υπουργός είπε πως είδε θετικά την πρόταση μιας και είναι τμήμα του master plan του λιμανιού η υλοποίηση του οποίου ούτως ή άλλως θα αργήσει πολύ, ενώ η κατασκευή του ντόκου μπορεί να γίνει πολύ πιο γρήγορα.

 • Τέλος ο κύριος Τοψίδης ζήτησε από τον Δήμαρχο Σαμοθράκης μιας και συνέπεσε η παρουσία του Δ.Σ του Επιμελητηρίου Έβρου με την σημερινή επίσκεψη του Υπουργού Τουρισμού κυρίου Θεοχάρη στο νησί να μεριμνήσει ώστε να έχουν μία κοινή συνάντηση ώστε να του θέσουν τα θέματα της Σαμοθράκης, με δεδομένο ότι τα μέλη του Δ.Σ δε θα μπορέσουν να παραβρεθούν στην ανοιχτή συζήτηση που θα πραγματοποιηθεί στις 13:30 λόγω της αναχώρησης τους με το πλοίο στις 14:30.

Προσωπικά ως επαγγελματίας και μέσο αφού ευχαρίστησα το Δ.Σ για την πρωτοβουλία να συνεδριάσει στο νησί μας, τόνισα πως δεν είναι δυνατόν να μιλάμε για την μεγάλη ιστορία της Σαμοθράκης και να απουσιάζει από το νησί και το πρωτότυπο άγαλμα της Νίκης αλλά και το πιστό αντίγραφο (το οποίο βρίσκεται ακόμη στην Αλεξανδρούπολη, γεγονός που νωρίτερα είχε αναφερθεί και από τον κύριο Γαλατούμο).

Επίσης ανέφερα πως πριν λίγες μέρες το Επιμελητήριο Εβρου πραγματοποίησε ημερίδες – σεμινάρια σε όλες τις πόλεις του Έβρου πλην της Σαμοθράκης για μαθητές και γονείς για τον Επαγγελματικό Προσανατολισμό και πως καλό θα ήταν να πραγματοποιηθεί και εδώ, ο πρόεδρος κύριος Τοψίδης δεσμεύτηκε πως θα το υλοποιήσει (μάλιστα ζήτησε συγγνώμη που δεν μου απάντησε σε σχετικό email που είχα στείλει στο Επιμελητήριο).

Όπως διαπιστώνετε ειπώθηκαν πολλά και εποικοδομητικά, κρίμα που δεν υπήρχε συμμετοχή. Μακάρι να πραγματοποιηθούν τα περισσότερα.

Ο κύριος Τοψίδης έκανε αναφορά και για το θέμα της έλλειψης καθηγητών στην Γ’ Λυκείου και δεσμεύτηκε πως όσο μπορεί θα προσπαθήσει από την πλευρά του να βοηθήσει για το καλό των παιδιών.