Τα “ματωμένα” σύνορα του Έβρου – Οι ταρίφες του περάσματος & η λήθη της πατρίδας τους

15 Ιανουαρίου 202009:28

Πριν μερικά χρόνια το πέρασμα από την Τουρκία στην Ελλάδα κόστιζε 3.000€. Σήμερα κοστίζει 500, ενώ 3.000 € και κάτι παραπάνω κοστολογείται το “πέρασμα” από την Ελλάδα προς άλλες χώρες της ΕΕ.

Η δε “ταρίφα” για μεταφορά με φορτηγό από  Αθήνα στη Γαλλία αγγίζει τις 4.000 €, ενώ όλο και πιο δημοφιλές γίνεται το πέρασμα μέσω των δυτικών Βαλκανίων.

Λίγο πιο χαμηλά, κοστολογείται η ταρίφα από την Αλεξανδρούπολη στην Αυστρία με 2.800 €, ενώ η…. “εμπορική” αξία κάποιου παράτυπου μετανάστη που περνά τον Έβρο για να φτάσει στην Ελλάδα είναι 500 ευρώ η οποία όμως αυξάνεται γεωμετρικά με το που πατάει ο μετανάστης το πόδι του στην πατρίδα μας. Αυτό διότι με το που φτάνουν απλά στον Έβρο και από εκεί προσπαθούν μόνοι τους να μπουν στην ενδοχώρα, ουσιαστικά «εγκλωβίζονται στην Ελλάδα» και ψάχνουν να βρουν δουλειά, ή ακολουθούν άλλες μεθόδους προκειμένου να συγκεντρώσουν τα χρήματα που πρέπει να καταβάλουν για το επόμενο πέρασμα.

Ξεπουλάν ό,τι έχουν για τον «εκλεκτό»

Πώς συγκεντρώνονται αυτά τα ποσά; Στις χώρες προέλευσης των μεταναστών οι οικογενειακοί δεσμοί είναι ιδιαίτερα ισχυροί και οι οικογένειες πολυπληθείς. Τα χρήματα συγκεντρώνονται από ολόκληρο το σόι πουλώντας γη, ζώα, σπίτια. Συνήθως το ποσό που συγκεντρώνεται και πάλι δεν φτάνει. Τότε πρέπει να δανειστούν από το κύκλωμα διακίνησης.

Η σύγχρονη σκλαβιά 

Είναι συχνό το φαινόμενο, όταν ο μετανάστης φτάσει στην Ευρώπη να πρέπει να δουλέψει αρκετά χρόνια ώστε καταφέρει να ξεχρεώσει το κύκλωμα μεταφοράς. Σε αντίθετη περίπτωση, παρέα με τον φόβο, ψάχνει και βρίσκει κάποιο υπόγειο – κρυψώνα έως ότου  η οικογένειά του να συγκεντρώσει τα… λύτρα, ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις που το κύκλωμα των διακινητών λειτουργεί αντίστροφα.
Αν ο μετανάστης δεν συγκεντρώσει εδώ κάποιο ποσό που απαιτεί ο δουλέμπορος, τότε τον απειλούν ότι θα πάθει κακό κάποιο μέλος της οικογένειάς του στην χώρα προέλευσής του.

“Ξεχνούν” την επιστροφή 

Οι μετανάστες που φτάνουν στην Ελλάδα δεν μπορούν να γυρίσουν πίσω. Δεν υπάρχει περίπτωση να ξεχρεώσουν δάνεια χιλιάδων ευρώ επιστρέφοντας σε μια χώρα με μεροκάματο 2-3 ευρώ. Ακόμα και στην περίπτωση που τα χρήματα συγκεντρώθηκαν αποκλειστικά με προσπάθειες της οικογένειας, αυτό σημαίνει ότι η οικογένεια έχει καταστραφεί οικονομικά και η επιστροφή του ανήμπορου να ξεπληρώσει το δάνειο μετανάστη σημαίνει ότι ο ίδιος θα μετατραπεί σε παρία και η οικογένεια θα ζει σε μια αιώνια και χωρίς ελπίδα σωτηρίας εξαθλίωση.