Τα μεγαλύτερα θεάματα με πυροτεχνήματα στον κόσμο

6 Ιουλίου 202015:15

Δεν υπάρχει τίποτα πιο φαντασμαγορικό από τα πυροτεχνήματα· τα εκατοντάδες διαφορετικά χρώματα, σχέδια και μεγέθη τους αρκούν για να ενθουσιάσουν μικρούς και μεγάλους. Αν και στη ζωή του Έλληνα έχουν συνδεθεί κυρίως με το Πάσχα και την Πρωτοχρονιά, σε πολλές χώρες του εξωτερικού το φαντασμαγορικό αυτό θέαμα λαμβάνει χώρα σε διάφορες περιστάσεις, κι όχι τυχαία- το υποβλητικό κλίμα που δημιουργούν καθώς σκάνε και πέφτουν από τον ουρανό δεν αφήνει σχεδόν κανέναν ασυγκίνητο· δεν είναι αξιοπερίεργο το πώς συνοδεύουν μερικές από τις μεγαλύτερες γιορτές του κόσμου.

O εορτασμός της 4ης Ιουλίου στη Νέα Υόρκη

Κάθε 4η Ιουλίου οι Αμερικάνοι γιορτάζουν  την επέτειο της Ανεξαρτησίας των ΗΠΑ. Η ημέρα είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη ρίψη πυροτεχνημάτων, με την Νέα Υόρκη να διοργανώνει αναμφισβήτητα το μεγαλύτερο θέαμα της χώρας. Στο σόου πυροτεχνημάτων του Macy’s, όπως ονομάζεται, πυροτεχνήματα εκτοξεύονται από τη Γέφυρα του Μπρούκλιν, τις όχθες του East River και πολλά ακόμα σημαία της πόλης συνθέτοντας ένα πραγματικά μοναδικό θέαμα.

Ο εορτασμός της Πρωτοχρονιάς, Ντουμπάι

Δεν είναι λίγες οι πόλεις που συναγωνίζονται μεταξύ τους ποια θα παρουσιάσει το πιο φαντασμαγορικό πρωτοχρονιάτικο θέαμα, από όλες όμως σίγουρα ξεχωρίζει το Ντουμπάι. Με την αλλαγή του χρόνου, εκατοντάδες πυροτεχνήματα κυκλώνουν και καλύπτουν την πόλη, με επίκεντρο το  Burj Khalifa, το ψηλότερο κτίριο του κόσμου, ενώ το μαγικό σόου παρακολουθούν με κομμένη την ανάσα εκατομμύρια θεατές.

Στην εικόνα, πυροτεχνήματα πάνω από το ξενοδοχείο Atlantis, στο Ντουμπάι.

Πυροτεχνήματα στο Ντουμπάι

Το Φεστιβάλ Πυροτεχνημάτων Katakai

Κάθε φθινόπωρο στην Ιαπωνία διοργανώνεται ένα από τα μεγαλύτερα και δημοφιλή φεστιβάλ πυροτεχνημάτων στον κόσμο. Στο φεστιβάλ Katakai, το οποίο έχει μια  θρησκευτική χροιά καθώς τα πυροτεχνήματα ρίπτονται ως προσευχή ή ευχαριστία στους για την καλή υγεία των παιδιών, την επαγγελματική επιτυχία και ως εορτασμός, ιδιώτες και τεχνικοί συναγωνίζονται και παρουσιάζουν τα πιο εντυπωσιακά τους πυροτεχνήματα. Υπολογίζεται πως κατά τη διάρκεια των δύο ημερών του φεστιβάλ ρίπτονται περίπου 15000 πυροτεχνήματα· μεταξύ τους και αυτό που κατέχει τον τίτλο ως το μεγαλύτερο πυροτέχνημα που έχει κατασκευαστεί ποτέ.

Η κινέζικη Πρωτοχρονιά, Πεκίνο

Στην κινέζικη Πρωτοχρονιά, η οποία δεν συμπίπτει με εκείνη του δυτικού κόσμου, το θέαμα είναι ασυναγώνιστο και διαρκεί τουλάχιστον δύο ώρες. Πυροτεχνήματα ρίπτονται από κάθε σημείο του Πεκίνου, κυριολεκτικά καλύπτοντας τον ουρανό της πόλης. Τα πυροτεχνήματα είναι έθιμο στην Κίνα, και όχι τυχαία καθώς εκεί είναι που ανακαλύφθηκε η πυρίτιδα και κατασκευάστηκε το πρώτο πυροτέχνημα της ιστορίας. Γενικά στην ανατολίτικη κουλτούρα τα πυροτεχνήματα έχουν επίσης θρησκευτική σημασία, καθώς επικρατούσε η άποψη πως διώχνουν μακριά τα κακά πνεύματα.

Το Ινδουιστικό Φεστιβάλ των Φώτων

Το Diwali, όπως αλλιώς ονομάζεται, ένα από τα σημαντικότερα θρησκευτικά φεστιβάλ του Ινδουισμού, διαρκεί πέντε ολόκληρες μέρες και διοργανώνεται κάθε φθινόπωρο στην Ινδία, ενώ η έμφαση δεν δίνεται τόσο στο μέγεθος των πυροτεχνημάτων όσο στη ποικιλία και την ένταση των χρωμάτων. Τα πυροτεχνήματα είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με τον ινδικό πολιτισμό και είναι αναπόσπαστο κομμάτι της γιορτής που σηματοδοτεί τη νίκη του φωτός έναντι του σκότους.

H Ημέρα της Βαστίλλης, Παρίσι

Στις 14 Ιουλίου κάθε έτους, στα πλαίσια εορτασμού της Εθνικής Ημέρας της Γαλλίας, ημέρα σημαδιακή για τη Γαλλική Επανάσταση, στο Παρίσι στήνεται ένα φαντασμαγορικό σόου. Ο παριζιάνικος ουρανός φωτίζεται με τα αμέτρητα χρώματα των πυροτεχνημάτων που εκτοξεύονται από τον Πύργο του Άιφελ, ενώ τόσο οι κάτοικοι όσο και οι τουρίστες συγκεντρώνονται στις μεγάλες πλατείες της πόλης για να παρακολουθήσουν το φαντασμαγορικό σόου.

Τα πυροτεχνήματα, αν και αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι ποικίλλων εορτασμών ανά τον Κόσμο, στην Ελλάδα έχουμε συνδέσει τα πυροτεχνήματα κυρίως με το Πάσχα και την Πρωτοχρονιά. Ωστόσο τελευταία η ρίψη πυροτεχνημάτων έχει αρχίσει να δίνει ένα επιπλέον γιορταστικό χρώμα σε εκδηλώσεις όπως γάμους και βαφτίσια. Υπάρχουν διάφορα eshop από τα οποία μπορεί να προμηθευτεί κάποιος σήμερα ασφαλή πυροτεχνήματα, είναι όμως πολύ σημαντικό, να παίρνουμε μέτρα για την ασφάλεια ώστε ελαχιστοποιείτε ο κίνδυνος κατά την χρήση των πυροτεχνημάτων. Χαιρόμαστε, όμως με προσοχή.

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr