(photo Arlington, Va. – U.S. 6th Fleet commander)

Τι σχέση έχει η Αλεξανδρούπολη με την Αρκτική και το πολεμικό πλοίο που φτάνει στο λιμάνι της πόλης

3 Νοεμβρίου 201915:52

Την Δευτέρα (4 Νοεμβρίου 2019), σε μια συμβολική κίνηση θα ελλιμενιστεί στο λιμάνι Αλεξανδρούπολης για τέσσερις ήμερες μονάδα επιφάνειας του ναυτικού των ΗΠΑ. Το πλοίο θα είναι πιθανόν τύπου “Καταστροφέα”  αντικαταστάτης του “DDG 78”το οποίο ολοκλήρωσε την αποστολή του στην Μαύρη Θάλασσα και κατευθύνεται στην Μεσόγειο. Αν τελικά πρόκειται για  συγκεκριμένο πλοίο, η παραμονή των τεσσάρων ημερών θα αποτελέσει ουσιαστικά τεστ, για τον ανεφοδιασμό του πλοίου και τον έλεγχο των διαδικασιών, καθώς επίσης και των υποδομών που θα πρέπει να δημιουργηθούν για αυτές τις περιπτώσεις. Αξίζει να αναφερθεί, πως τον περασμένο Σεπτέμβρη το λιμάνι της Θεσσαλονίκης είχε υποδεχτεί για πρώτη φορά έναν “Καταστροφέα” όπου και εκεί δοκιμάστηκαν οι υποδομές για την υποστήριξη μιας τέτοιας μονάδας.

Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες στην Αλεξανδρούπολη, θα βρεθεί  εκτός του…πλοίου των ΗΠΑ και ο  Christopher G. Cavoli,  αντιστράτηγος του Στρατού των Ηνωμένων Πολιτειών, ο οποίος διοικεί τον αμερικανικό στρατό της Ευρώπης (USAREUR).

Ας μη ξεχνάμε πως ο ελλιμενισμός του πολεμικού πλοίου των ΗΠΑ, σχετίζεται με το επιτυχημένο εγχείρημα της   ανέλκυσης του ναυαγίου της βυθοκόρου “ΌΛΓΑ”από τη λιμενολεκάνη του προβλήτα του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων, με τη συνδρομή του Αμερικανικού Ναυτικού ,της Donjon Marine Co., Inc., της Five Oceans Salvage, της Chatzigavriil Salvage & Towage και των δυτών της εταιρείας Νιζάμης.

Οι εργασίες πραγματοποιήθηκαν σε χρόνο ρεκόρ, με έξοδα της Αμερικανικής κυβέρνησης, γεγονότα που καταδεικνύουν την σημασία που έχει το λιμάνι της πρωτεύουσας του Έβρου για τις Ηνωμένες Πολιτείες. 

Είναι πλέον γνωστό γιατί το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης είναι κομβικό για τις ΗΠΑ, όμως πλέον αποκτά και έναν επιπλέον ρόλο το οποίο το καθιστά ζωτικής σημασίας. Τα συγκεκριμένα σκάφη είναι κλάσης Arleigh Burke class και πρόκειται για τον τύπο που ενδιαφέρεται να αποκτήσει το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό σύμφωνα με όσα γράφτηκαν τις τελευταίες μέρες στον Ελληνικό ηλεκτρονικό τύπο. 

Τα Arleigh Burke class είναι η αιχμή του δόρατος για τις ΗΠΑ τόσο για τον 6ο στόλο που βρίσκεται στην Μεσόγειο, όσο και για τον 2ο στόλο που βρίσκεται στην Αρκτική.

Περιγράφονται ως “Καταστροφείς” λόγω της τρομακτικής ισχύς που διαθέτουν σε όπλα και ηλεκτρονικά μέσα. 

Όμως η ενίσχυση της επιχειρησιακής ισχύος του Ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού στις θάλασσες, όπου υπάρχει ο 6ος και 2ος Στόλος των ΗΠΑ, αναγκάζει τις ΗΠΑ, να προχωρήσουν στην ανάπτυξη περισσότερωνArleigh Burke class, ειδικά στην Μαύρη Θάλασσα και την Αρκτική.

Τα DDG (κλάση Arleigh Burke) είναι ευέλικτα και εκτός της τρομακτικής ισχύς πυρός (τόμαχωκ) παρέχουν αντιαεροπορική και αντιβαλλιστική άμυνα.

Το Αμερικανικό ναυτικό θέλει να αυξήσει την παρουσία των DDG με επιπλέον δύο πλοία στην Μαύρη Θάλασσα (αυτά που πρόκειται να ολοκληρωθεί σύντομα η ναυπήγηση τους) και έτσι να έχει τρία μόνιμα πλοία σε περιπολία. Αυτό προϋποθέτει και ένα λιμάνι το οποίο θα μπορεί να τα φιλοξενήσει για ανεφοδιασμό, χωρίς όμως να χρειάζεται να πραγματοποιηθεί από την περιοχή περιπολία, και το λιμάνι αυτό θα είναι της Αλεξανδρούπολης. 

Μια τέτοια εξέλιξη θα φέρει εκτός από επενδύσεις για την δημιουργία σχετικών υποδομών, και Αμερικανικές δυνάμεις για την ασφάλεια του λιμανιού. Αυτές θα είναι ειδικές δυνάμεις, ελικόπτερα για άμεσες επεμβάσεις, οι οποίες μαζί με Ελληνικές θα έχουν την ευθύνη φύλαξης από τρομοκρατικές ενέργειες του FSRU στα ανοιχτά της Αλεξανδρούπολης, καθώς και των αγωγών TAP και IGB.

Πάντως κατά τις ημέρες της παραμονής του εν λόγω πλοίου στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, το πλήρωμα του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ (που αριθμεί εκατοντάδες άτομα), θα επιδοθεί και σε δραστηριότητες στην πόλη, όπως για παράδειγμα ο ήδη προγραμματισμένος φιλικός αγώνας μπάσκετ.