Το USS Carson City κατέπλευσε στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης – (φωτο)

5 Νοεμβρίου 201908:51

Λίγα λεπτά μετά τις 8 το πρωί σήμερα Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2019 κατέπλευσε το πρώτο αμερικανικό πολεμικό πλοίο, στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, με καθυστέρηση ενός 24ώρου εξ αιτίας των αντίξοων καιρικών συνθηκών.

Πρόκειται για το USS Carson City, με μεικτό πλήρωμα 90 ατόμων, μήκους 103 και πλάτους 29 μέτρων, ανώτερη ταχύτητα τους 43 κόμβους και δυνατότητα μεταφοράς 312 στρατιωτών, αρμάτων μάχης και ελικοπτέρων.

Την ερχόμενη Πέμπτη 7 Νοεμβρίου, αναμένεται και η επίσκεψη του Διοικητή των Αμερικανικών Δυνάμεων στην Ευρώπη αντιστράτηγου Christopher Cavoli, στην Αλεξανδρούπολη, ο οποίος βρίσκεται ήδη στη χώρα μας προκειμένου να παρακολουθήσει το συνέδριο των χερσαίων δυνάμεων στη Σχολή Ευελπίδων.

Το πλήρωμα του USNS Carson City κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο λιμάνι της πρωτεύουσας του Έβρου, πρόκειται να έχει διάφορες επαφές Αρχές και φορείς.

   

Το αμερικανικό πολεμικό USNS Carson City ανήκει στην δύναμη της Στρατιωτικής Διοίκησης Εφοδιασμού Ναυτικού (Sealift), που ελέγχει τα ανεφοδιαστικά και στρατιωτικά πλοία μεταφοράς του Πολεμικού Ναυτικού. Ναυπηγήθηκε το 2015 και τέθηκε σε υπηρεσιακή ετοιμότητα τον Ιούνιο του 2016 και τα τελευταία χρόνια επιχειρεί στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή, με έδρα τη Σούδα.

Οι «συμβολισμοί» του USNS Carson City

Το USNS Carson City «έπιασε» άλλες δύο φορές Ελληνικά λιμάνια. Συγκεκριμένα, τον Μάρτιο του 2018, βρέθηκε στη Σύρο, γεγονός  που συνέπεσε με τις εξελίξεις στα ναυπηγεία του Νεώριου, τα οποία πέρασαν σε εταιρεία Αμερικανικών συμφερόντων. Γεγονός που σήμαινε πολλά τόσο για τον Αμερικανό Πρέσβη, Τζέφρι Πάιατ, όσο και για την Αμερικανική Πρεσβεία.

Τον Ιανουάριο του 2019 το πλοίο κατέπλευσε στο λιμάνι του Βόλου όπου λειτούργησε υποστηρικτικά στις αμερικανικές δυνάμεις στο Στεφανοβίκειο. Οι δυνάμεις αυτές συμμετείχαν σε πολλές ασκήσεις με τις αντίστοιχες Ελληνικές.

Σήμερα λοιπόν, τρίτη φορά το USNS Carson City «δένει» σε λιμάνι το οποίο αναμφίβολα, συνδέεται με σημαντικές εξελίξεις!

Το πλοίο έρχεται να  «κουμπώσει» στο ρόλο του Λιμανιού της πόλης, από το οποίο μπορούν να κινούνται δυνάμεις ταχείας επέμβασης στα Βαλκάνια και την Ανατολική Ευρώπη μέσω Εγνατίας Οδού και  Καρπαθίας Οδού.