Βουλγαρία: Με ανοιχτούς τους ναούς ο Μπορίσοφ καλεί τους πολίτες να μην πάνε στις λειτουργίες του Πάσχα

11 Απριλίου 202000:13

Ο Πρωθυπουργός της Βουλγαρίας συναντήθηκε με τον Πατριάρχη Νεόφυτο και τους Μητροπολίτες της Ιεράς Συνόδου, με τους οποίους συζήτησαν τα μέτρα ασφαλείας κατά τη διάρκεια των προσεχών Κυριακών και των διακοπών του Πάσχα για την πρόληψη της εξάπλωσης του κορονοϊού. 

Λόγω της επιδημιολογικής κατάστασης και της δηλωμένης κατάστασης έκτακτης ανάγκης στη χώρα και λόγω του γεγονότος ότι το Άγιο Φως διατηρήθηκε στο Βουλγαρικό Πατριαρχείο από πέρυσι, η Σύνοδος προτείνει η κυβερνητική πτήση προς και από το Τελ Αβίβ για να μεταφέρει το Άγιο Φως να μην πραγματοποιηθεί και τα κονδύλια του κόστους να διατεθούν για την καταπολέμηση του κορονοϊού, τόνισε ο Μητροπολίτης Γαβριήλ του Lovec, προσθέτοντας ότι το Άγιο Φως θα ληφθεί από τα μέρη όπου διατηρείται.

Όσον αφορά την Κυριακή των Βαΐων, οι εκκλησίες δεν θα μοιράσουν βάγια και λουλούδια στους πιστούς. Σύμφωνα με την Ιερά Σύνοδο, αυτό δεν είναι ένας μικρός συμβιβασμός, αλλά το πιο σημαντικό είναι να διατηρήσουμε τη Θεία Λειτουργία, στους πιστούς, σημείωσε ο Γαβριήλ.

Συνεχίζοντας τόνισε ότι φέτος, οι λειτουργίες του Πάσχα θα πραγματοποιηθούν έξω από τις εκκλησίες, ενώ θα ληφθούν μέτρα για τη διατήρηση των ατόμων σε ασφαλή απόσταση, προσθέτοντας ότι οι εικόνες απολυμένονται συνεχώς στους ναούς, ενώ στις εισόδους των εκκλησιών θα τοποθετηθούν απολυμαντικά, ενώ συνιστάται οι πιστοί να φορούν προστατευτικές μάσκες και να βρίσκονται σε ασφαλή απόσταση ο ένας από τον άλλο.

Επιπλέον, την Μεγάλη Παρασκευή, οι άνθρωποι δεν θα περάσουν κάτω από το Επιτάφιο ενώ η Σύνοδος πρότεινε να κρατείται η Ιερά Σινδόνη και οι πιστοί να περνούν κάτω από αυτή.

Ο Βούλγαρος Πρωθυπουργός ,  τόνισε ότι οι εκκλησίες και τα μοναστήρια δεν έχουν κλείσει κατά την κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Υπήρχε διαβεβαίωση από τους κληρικούς ότι όλα τα μέτρα προστασίας και αποστασιοποίησης ακολουθούνται στους ναούς, ενώ ένας μεγάλος αριθμός από μάσκες παρέχεται για να δοθεί σε εκείνους που δεν έχουν καμία.

Τέλος, ο κ. Μπορίσοφ, προέτρεψε τους Βούλγαρους να μην πάνε στις εκκλησίες για τις επερχόμενες γιορτές προκειμένου να μην παραβιάσουν τα μέτρα για την εξάπλωση του κορωνοϊού. Οι υπάλληλοι του Υπουργείου Εσωτερικών θα βοηθήσουν όπου είναι δυνατόν για να βεβαιώνουν την τήρηση της απόστασης μεταξύ των πιστών.